Ο μεσημεριανός ύπνος φέρνει ευτυχία

05-04-2017

Οι περισσότεροι από εμάς δεν καταφέρνουμε να κοιμηθούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού οι υποχρεώσεις είναι πολλές και το μεσημέρι βρισκόμαστε ούτως ή αλλιώς στη δουλειά. Θα πρέπει όμως έστω τα σαββατοκύριακα να ξεκλέβουμε χρόνο και να κοιμόμαστε λίγο το μεσημέρι. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων ο μεσημεριανός ύπνος φέρνει ευτυχία.

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στην Βρετανία μελέτησαν ένα δείγμα 1000 ανθρώπων και εξέτασαν τις συνήθειες του ύπνου τους.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστήμης του Εδιμβούργου. Έδειξαν πως το 66% των ανθρώπων που απολαμβάνουν ύπνους μικρής διάρκειας κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθουν περισσότερο το αίσθημα της ευτυχίας έναντι του 56% αυτών που προτιμούν να κοιμούνται περισσότερο και του 60% αυτών που δεν κοιμούνται καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Richard Wiseman τόνισε πως «προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο σύντομος ύπνος, που διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά, μας κάνει πιο συγκεντρωμένους, πιο παραγωγικούς και πιο δημιουργικούς, και αυτά τα νέα ευρήματα δείχνουν … ότι μ’ ένα σύντομο υπνάκο μπορούμε να γίνουμε και πιο ευτυχισμένοι».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, όσοι επιλέγουν να κοιμηθούν λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν μέσο όρο ευτυχίας 3,67 σε μια κλίμακα πέντε σημείων, αυτοί που κοιμούνται περισσότερο κατα τη διάρκεια της ημέρας 3.44, ενώ αυτοί που δεν κοιμούνται καθόλου είχαν 3.52.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 43% των συμμετεχόντων ηλικίας 18-30 ετών προτιμούσαν τους ύπνους μακράς διάρκειας σε σύγκριση με το 30% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ο καθηγητής Wiseman, δήλωσε: «Ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας δείχνει ότι ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος βελτιώνει τις καθημερινές επιδόσεις. Πολλές εξαιρετικά επιτυχημένες εταιρείες, όπως η Ben & Jerry και η Google, έχουν εγκαταστήσει ειδικούς χώρους ξεκούρασης έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους».

Πρώην πολιτικοί ηγέτες όπως ο Sir Winston Churchill και η Margaret Thatcher έχουν παραδεχτεί ότι ο βραδινός τους ύπνος κράταγε μόλις τέσσερις ώρες αλλά κανείς από τους δύο δεν παρέλειπε το μεσημεριανό του ύπνο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο μεσημεριανός ύπνος διώχνει τον διαβήτη
Ο μεσημεριανός ύπνος κάνει καλό στο μυαλό