To pembrolizumab της MSD, Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν στα Prix Galien 2017

04-04-2017

Τον τίτλο του καλύτερου βιοτεχνολογικού προϊόντος έλαβε το Pembrolizumab της MSD στην φετινή τελετή απονομής των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα Prix Galien, αποτελούν το σημαντικότερο θεσμό βράβευσης της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας με σκοπό την ανάδειξη και επιβράβευση εξαιρετικών φαρμακευτικών επιτευγμάτων που συμβάλλουν στη μακροβιότερη και  ποιοτικότερη ζωή των ασθενών. Τα κριτήρια για την ανάδειξη του καλύτερου βιοτεχνολογικού προϊόντος των Prix Galien αξιολογούν ποιά ήταν η καινοτομία κατά την πορεία ανάπτυξης του προϊόντος, τον τρόπο δράσης του, την κλινική του χρησιμότητα, καθώς και το όφελός του για το μέλλον της ιατρικής επιστήμης από την εισαγωγή του προϊόντος στην κλινική πράξη.

Το βραβείο παρέλαβαν η Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας και ο Ζαφείρης Γιαννόπουλος, Director, Business Unit Oncology. «Το σημερινό βραβείο είναι μια αναγνώριση της φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας και της συμβολής τους στην υγεία του πληθυσμού και στην ευημερία της κοινωνίας. Σε αυτό το βραβείο βλέπουμε τα πρόσωπα όλων των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά για να βρουν νέα φάρμακα που θα δώσουν λύσεις σε σοβαρά νοσήματα. Από τους ερευνητές που βρίσκονται στα εργαστήρια μέχρι τους εργαζόμενους της εταιρίας που προσπαθούν να φέρουν πιο κοντά θεραπείες σε ασθενείς που τις χρειάζονται, προσφέροντας μια καλύτερη ζωή αλλά κυρίως την ελπίδα», σχολίασε η Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας.

«Η αναγνώριση του pembrolizumab από το θεσμό των Prix Galien μας κάνει υπερήφανους και τιμά το τμήμα Ογκολογίας της MSD. Από την πρώτη κλινική μελέτη του pembrolizumab μέχρι σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από 400 μελέτες για 30 διαφορετικές μορφές καρκίνου, το pembrolizumab έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα και μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σήμερα υπάρχουν ασθενείς που λόγω αυτών των καινοτόμων θεραπειών κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια τους και να βρίσκονται σήμερα κοντά μας» δήλωσε σχετικά ο Ζαφείρης Γιαννόπουλος, Director, Business Unit Oncology.

 

Σχετικά με το pembrolizumab

Το pembrolizumab είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο δρα αυξάνοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου να εντοπίζει και να καταπολεμά τα νεοπλασματικά κύτταρα. Το pembrolizumab εμποδίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ του PD-1 και των συνδετών του, PD-L1 και PD-L2, ενεργοποιώντας έτσι τα Τ λεμφοκύτταρα που μπορεί να επηρεάσουν και τα νεοπλασματικά αλλά και τα υγιή κύτταρα.