Γιατί οι γυναίκες τρώνε περισσότερα γλυκά κατά την έμμηνο ρύση;

08-04-2017

Πολλές φορές οι διατροφικές συνήθειες των γυναικών πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης αλλάζουν. Οι γυναίκες περιγράφουν την αλλαγή αυτή ως “τάση για γλυκά”, αλλά και ως αύξηση της όρεξης. Ποιά είναι όμως η επιστημονική εξήγηση για αυτό το φαινόμενο;

Τι είναι το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο;

Οι πόνοι της περιόδου είναι σύμπτωμα μίας γενικευμένης κατάστασης η οποία ονομάζεται Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο (ΠΕΣ. Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο σχετίζεται με ένα σύνολο σωματικών, ψυχολογικών και συμπεριφοριστικών συμπτωμάτων που κάνουν την εμφάνισή τους λίγες ημέρες πριν και υποχωρούν με την εμφάνιση της εμμήνου ρύσης (περιόδου). Οι πόνοι της περιόδου μπορεί να μοιάζουν με κράμπες, να προκαλούνται από φλεγμονές ή να χαρακτηρίζονται από οξύ πόνο. 

Ποιός είναι ο ρόλος της διατροφής;

Οι αλλαγές στο ορμονικό σύστημα κατά τη διάρκεια της περιόδου επηρρεάζουν πολύπλευρα το σώμα μίας γυναίκας. Ανάμεσα στις λειτουργίες που δοκιμάζονται είναι και ο “μεταβολισμός”. Ο ρόλος της διατροφής τις “δύσκολες ημέρες του μήνα”, είναι όχι απλά να υποστηρίξει τη διαδικασία μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών, αλλά και να προσφέρει ανακούφιση από συμπτώματα όπως ο πόνος στην κοιλιά, οι πονοκέφαλοι και η αλλαγές στη διάθεση.

Πώς ανακουφίζουν τα γλυκά;

Κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσης ο μεταβολισμός μίας γυναίκας αυξάνεται ελαφρώς και κατά συνέπεια το ίδιο συμβαίνει και με τις ανάγκες της σε θερμίδες . Όπως έχει υπολογιστεί μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου καταναλώνει ημερησίως περίπου 250 παραπάνω θερμίδες από το κανονικό. Μάλιστα οι θερμίδες αυτές προέρχονται κυρίως από τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπος. Γιατί όμως λιγουρεύεστε γλυκά κατά τη διάρκεια της περιόδου; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση ίσως είναι πιο απλή από όσο φαντάζεστε. Οι γλυκές γεύσεις συνήθως συνδέονται με ευχάριστα συναισθήματα, γι αυτό και ένα κομμάτι σοκολάτα ανακουφίζει συναισθηματικά και εγκεφαλικά τον πόνο. 

Ποιά συστατικά της διατροφής είναι απαραίτητα;

Μπορεί τα γλυκά να προσφέρουν “εγκεφαλική” ανακούφιση, υπάρχουν όμως τρόφιμα τα οποία έχουν ουσιαστική “παυσίπονη” δράση στο μυϊκό και νευρικό σύστημα. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι), οι μπανάνες, τα αποξηραμένα φρούτα και οι οι ξηροί καρποί, επιλογές πλούσιες σε ένα μυοχαλαρωτικό συσττατικό, το μαγνήσιο! Οι ηλιόσποροι, τα φυστίκια Αιγίνης και τα θαλασσινά περιέχουν την “αντικαταθλητική” βιταμίνη Β6. Τέλος, η βιταμίνη D που βρίσκεται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλλες και σε συμπληρώματα διατροφής εξασφαλίζει το απαραίτητο ασβέστιο στο νευρικό σύστημα, μειώνοντας τον πονοκέφαλο, την εξάντληση ακόμα και την τάση για γλυκό!

Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες οι οποίες σταδιακά θα δώσουν τη θέση τους στις γλυκές λιγούρες!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
 Βιβλιογραφία:

McNeil J, Doucet É. Possible factors for altered energy balance across the menstrual cycle: a closer look at the severity of PMS, reward driven behaviors and leptin variations. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2012 Jul;163(1):5-10.

McVay MA, Copeland AL, Newman HS, Geiselman PJ. Food cravings and food cue responding across the menstrual cycle in a non-eating disordered sample. Appetite. 2012 Oct;59(2):591-600. Am J Clin Nutr. 2011 May;93(5):1080-6.  

Manson JE, Hankinson SE, Willett WC, Johnson SR, Chasan-Taber L, Ronnenberg AG, Bigelow C, Bertone-Johnson ER. Dietary B vitamin intake and incident premenstrual syndrome. Am J Clin Nutr. 2011 May;93(5):1080-6. 


Saeedian Kia A, Amani R, Cheraghian B.The Association between the Risk of Premenstrual Syndrome and Vitamin D, Calcium, and Magnesium Status among University Students: A Case Control Study. Health Promot Perspect. 2015 Oct 25;5(3):225-30.