Παίρνετε και χάνετε συνεχώς βάρος; Κινδυνεύει περισσότερο η καρδιά σας

10-04-2017

Είστε από εκείνους που χάνουν και παίρνουν συνεχώς βάρος; Κάνετε συνέχεια δίαιτες και στη συνέχεια ξαναπαίρνετε τα κιλά. Τότε κινδυνεύετε περισσότερο να εμφανίσετε καρδιά προβλήματα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μελέτησαν 9.509 εθελοντές, ηλικίας 35 έως 75 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι παρουσίαζαν τακτικά αυξομειώσεις του σωματικούς βάρους κατά 3,9 ή περισσότερα κιλά είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, έμφραγμα ή ανακοπή καρδιάς.

Είχαν επίσης πολύ αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με όσους είχαν σχεδόν σταθερό σωματικό βάρος (διακύμανση λιγότερη από 900 γραμμάρια).

«Η μελέτη μας έδειξε ότι για κάθε διακύμανση του σωματικού βάρους κατά περίπου 1 κιλό, αυξανόταν κατά 4% ο κίνδυνος στεφανιαίου ή καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 9% ο κίνδυνος θανάτου από αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σρίπαλ Μπανγκαλόρε, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επεμβατικός καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου.

Συνολικά, όσοι εθελοντές παρουσίαζαν απότομες αυξομειώσεις του βάρους με στερητικές δίαιτες είχαν διπλάσιες πιθανότητες εμφράγματος, εγκεφαλικού ή θανάτου, σε σύγκριση με όσους είχαν ένα σχετικά σταθερό βάρος.

«Όταν οι ασθενείς μας έχουν καρδιοπάθεια και ταυτοχρόνως διαθέτουν περιττά κιλά, τους συνιστούμε να τα χάσουν, αλλά είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν το νέο βάρος», παραδέχθηκε ο δρ Μπανγκαλόρε.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας (NEJM) οι εθελοντές της μελέτης τους συμμετείχαν σε μελέτη για την χοληστερόλη και τους παρακολούθησαν επί τέσσερα χρόνια, καταγράφοντας τακτικά το σωματικό βάρος και την πορεία της υγείας τους.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης είχαν καταγραφεί 2.091 στεφανιαία επεισόδια, 2.727 καρδιαγγειακά επεισόδια και 487 θάνατοι.

Μεταξύ των εθελοντών με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις του σωματικού βάρους, ο κίνδυνος στεφανιαίου επεισοδίου ήταν 64% υψηλότερος, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου 85% υψηλότερος και ο κίνδυνος θανάτου 124% υψηλότερος.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν 117% υψηλότερος και εγκεφαλικού 136% υψηλότερος, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι εθελοντές με σχεδόν σταθερό βάρος.

Η νέα μελέτη δεν έδειξε που ακριβώς μπορεί να οφείλεται το όλο πρόβλημα, αλλά ο δρ Μπανγκαλόρε εκτιμά ότι οι απότομες αυξομειώσεις του βάρους καταπονούν τον οργανισμό και προκαλούν ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να αποτελούν ένδειξη βαθύτερου ιατρικού προβλήματος ή ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

Όντως, οι εθελοντές με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις του σωματικού βάρους είχαν αυξημένες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, να καπνίζουν και να πάσχουν από υπέρταση ή διαβήτη.

Επιπλέον, ο αριθμός τους που εκδήλωσε διαβήτη στη διάρκεια της μελέτης ήταν διπλάσιος απ’ ό,τι στους εθελοντές με σταθερό σωματικό βάρος.

Ο δρ Μπανγκαλόρε επισημαίνει ότι τα νέα ευρήματα αποτελούν μία ακόμα απόδειξη της σημασίας που έχει να προσπαθεί κανείς να χάσει τα περιττά του κιλά σταδιακά, χωρίς στερητικές δίαιτες και χωρίς να το παρακάνει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το παγωμένο νερό μας βοηθά να χάσουμε βάρος;