Εμμηνόπαυση: Οι εξάψεις μπορεί να είναι σημάδι αυξημένου κινδύνου για καρδιακή νόσο

13-04-2017

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που βιώνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως οι εξάψεις αυτές μπορεί να είναι ενδεικτικό πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρδιακής νόσου. Συγκεκριμένα, μπορεί να αποτελούν σημάδι κακής αγγειακής λειτουργίας.

Οι εξάψεις αφορούν στο 70% των γυναικών σε εμμηνόπαυση, με το ένα τρίτο αυτών να τις περιγράφουν ως συχνές και σοβαρές. Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξάψεις ξεκινούν νωρίτερα απ’ ότι παλαιότερα, κατά τα όψιμα αναπαραγωγικά χρόνια της γυναίκας και διαρκούν περισσότερο από δέκα χρόνια.

Τώρα, ερευνητές από την Εταιρεία Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής μελέτησαν 272 γυναίκες, μη καπνίστριες, 40-60 ετών, και ελέγχθηκε η σχέση εξάψεων και ενδοθηλιακής κυτταρικής λειτουργίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Menopause. Δείχνουν πως οι συχνές εξάψεις στις γυναίκες 40-53 ετών μπορεί να είναι σημάδι αγγειακής δυσλειτουργίας που μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο.

Όπως φάνηκε από την έρευνα, η επίδραση των εξάψεων στην ικανότητα των αγγείων να διαστέλλονται αποδείχθηκε μόνο στις νεότερες γυναίκες του δείγματος. Δεν προέκυψε σχέση στις γυναίκες 54-60 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι η πρώιμη απαρχή των εξάψεων μπορεί να σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι συσχετισμοί ήταν ανεξάρτητοι άλλων παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Τζο Ανν Πινκερτον τονίζει πως «η μελέτη προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας ως προς την ορθή καταγραφή του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Έχει ήδη τεκμηριωθεί η σχέση τους με την οστική και εγκεφαλική υγεία και θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Το μυστικό για ευτυχισμένες σεξουαλικές στιγμές μετά την εμμηνόπαυση
Eξάψεις στην εμμηνόπαυση: η σόγια είναι λύση;