Ύπνος: Πως οι πολλές ώρες ύπνου μας αδυνατίζουν

18-04-2017

Αμέτρητες έρευνες έχουν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Είναι σαφές πως για να λειτουργήσουμε σωστά χρειαζόμαστε να κοιμηθούμε τις απαραίτητες ώρες ώστε να ξεκουράσουμε τόσο το σώμα μας όσο και το μυαλό μας. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως ο ύπνος βοηθά και σε κάτι άλλο. Το αδυνάτισμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Warwick στη Βρετανία μελέτησαν 28.000 παιδιά και 15.000 ενήλικες. Διαπίστωσαν πως η έλλειψη ύπνου σχετίζεται και με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για παχυσαρκία σε ενήλικες και σε παιδιά. Δηλαδή, αυξάνει τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την περίμετρο της κοιλιάς. Κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα.
Σε άλλη μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 18.000 άτομα από από 32 έως 59 ετών, διαπιστώθηκε πως υπάρχει τελικά άρρηκτη σχέση μεταξύ του ύπνου και της παχυσαρκίας.

Οι ειδικοί βρήκαν πως οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν 4 ή και λιγότερες από 4 ώρες κάθε βράδυ είχαν μέχρι 73% πιθανότητες να παρουσιάσουν παχυσαρκία. Αντίθετα, τα άτομα που κοιμόντουσαν από 7-9 ώρες δεν αντιμετώπιζαν τέτοιο πρόβλημα. Επίσης, τα άτομα που κοιμόντουσαν 5 ώρες κάθε βράδυ είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ τα άτομα που κοιμόντουσαν μία ώρα περισσότερο, δηλαδή 6 ώρες κάθε βράδυ είχαν 23% περισσότερο κίνδυνο.

Η μελέτη αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έρχεται να επιβεβαιώσει κι άλλες μελέτες που έχουν αναφερθεί στη σχέση της παχυσαρκίας με τη διάρκεια του ύπνου. Η στέρηση του ύπνου, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, συνοδεύεται με την αύξηση των κιλών, ενώ αντίθετα ένας καλός ύπνος από 7-9 ώρες βοηθά στο να παραμείνουμε υγιείς και αδύνατοι.

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο κάτι τέτοιο, όμως όπως είπαν οι ειδικοί, όταν κοιμάται κανείς δεν καταναλώνει θερμίδες ενώ παράλληλα όταν δεν κοιμάται αυξάνεται στο αίμα η γκρελίνη, δηλαδή η ορμόνη της όρεξης και μειώνεται η λεπτίνη, που είναι η ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη. Το αποτέλεσμα είναι, όταν δεν κοιμάται κάποιος, ο εγκέφαλος του, λόγω των πιο πάνω ορμονικών φαινομένων, να τον οδηγεί στην αναζήτηση τροφής και έτσι να λαμβάνει περιττές θερμίδες.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όλους να κοιμούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο «ασφαλές» όριο των 7-9 ωρών κάθε βράδυ, έτσι ώστε να αποφύγουν την πιθανότητα να «τσιμπήσουν» περιττά κιλά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο ακανόνιστος ύπνος και παράλειψη πρωινού αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά
Ύπνος: Τα παιδιά που κοιμούνται λίγο κινδυνεύουν με παχυσαρκία