«Διαβολεμένα» αυγά: Η λύση για τα αυγά που περίσσεψαν!

17-04-2017

 

Πόσο διατηρούνται τα Πασχαλινά αυγά;

H επόμενη μέρα του Πάσχα βρίσκει τα περισσότερα σπίτια με πολλά περισσευούμενα βαμμένα κόκκινα αυγά. Δεδομένου πως τα βρασμένα αυγά διατηρούνται για περίπου 1 εβδομάδα στο ψυγείο, και στην Ελλάδα συνηθίζεται να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου ήδη από τη Μ. Πέμπτη, η αξιοποίηση τους την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα πρέπει να είναι άμεση!

Εάν ψάχνετε διαφορετικούς τρόπους για να απολαύσετε τα αυγά, τότε αξίζει να δοκιμάσετε τις διαφορετικές παραλλαγές μίας Αμερικάνικης συνταγής. Τα αυγά deviled ή διαβολεμένα αυγά, είναι εύκολα στην παρασκευή και μπορούν να συνδυαστούν με πολλά διαφορετικά υλικά για να σπάσετε τη μονοτονία!

Ο συνδυασμός

Η βάση της συνταγής αποτελείται από τους κρόκους των αυγών, που ανακατεύονται με μαγιονέζα, μουστάρδα και ξύδι. Εκτός από αυτά τα τέσσερα βασικά υλικά, οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι αμέτρητοι. Ορισμένες δοκιμασμένες και πολύ γευστικές ιδέες είναι:

  • Ξύσμα λεμονιού, μαϊντανός και κάπαρη
  • Κρεμμύδι, ταχίνι και γαρνίρισμα με καπνιστό σολομό
  • Γιαούρτι, πάπρικα, φρέσκο κρεμμύδι και λιαστές ντομάτες
  • Ντομάτα, ελιές, κονσέρβα τόνου
  • Πάπρικα, κόκκινες πιπεριές, πιπεριές τσίλι
  • Φασόλια, πιπεριές, φρέσκο κρεμμύδι
  • Αβοκάντο, λεμόνι, πιπέρι
  • Φέτα, ελιές, πιπέρι
  • Βραστές πατάτες, σέλερυ, φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό πάπρικα

Η εκτέλεση

Η συνταγή αντιστοιχεί σε 6 αυγά. Θα χρειαστείτε:

  1. 6 Πασχαλινά αυγά ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
  2. 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα λάιτ
  3. 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  4. 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  5. 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  6. Αλάτι, πιπέρι
  7. Τα υλικά από το συνδυασμό που θα επιλέξετε

Αφού κόψετε τα αυγά στη μέση, αδειάστε τους κρόκους στο δοχείο του μίξερ, προσθέστε όλα τα υλικά και ανακατέψτε καλά. Γεμίστε ξανά τα «μισά» αυγά με το μείγμα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή κορνέ. Γαρνίρετε με πάπρικα, γαρίδες, σολομό, ελιές ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.

Πόσα deviled αυγά μπορείτε να φάτε;

Τα αυγά, όπως και κάθε άλλο φαγητό, αποτελούν κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής. Η κατανάλωση σε εβδομαδιαία βάση δεν απαγορεύεται ακόμα και σε κάποιον με υψηλή χοληστερόλη. Αυτό που θα πρέπει κανείς να θυμάται είναι πως όλες οι φυσικές τροφές είναι υγιεινές, αρκεί να συνδυάζονται κατάλληλα. Συνεπώς, μπορείτε άφοβα να καταναλώσετε 4 με 5 κομμάτια deviled αυγών την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Αποφύγετε να τα συνοδεύσετε με άλλα λιπαρά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά και τα έτοιμα φαγητά. Συνδυάστε τα με λαχανικά, όσπρια, σιτηρά ολικής άλεσης και θαλασσινά. Τα αυγά deviled θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να αξιοποιήσετε τα Πασχαλινά αυγά, αλλά και να κάνετε τη διατροφική σας μετάβαση από τις ατασθαλίες των γιορτινών ημερών στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, περισσότερο γευστική και υγιεινή! 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com