Κατάθλιψη: Οι πολύ λεπτοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο

24-04-2017

Κυριαρχεί η άποψη πως, ιατρικά κυρίως μιλώντας, όσο πιο λεπτός είναι κάποιος τόσο καλύτερη είναι η υγεία του. Κάτι τέτοιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει όμως και η ψυχική υγεία. Κι εκεί, νέα έρευνα Κορεατών επιστημόνων, δείχνει πως οι πολύ αδύνατοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Σεούλ στη Νότια Κορέα ανέλυσαν τα στοιχεία που προέκυψαν από 183 παλαιότερες κλινικές μελέτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής (BJP). Έδειξαν πως το χαμηλό βάρος συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης.
Η νέα αυτή μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που βρίσκει τόσο ισχυρά στοιχεία για το θέμα, δεν κατόρθωσε να εξακριβώσει αν η κατάθλιψη είναι η αιτία της ανορεξίας που οδηγεί στο πολύ χαμηλό βάρος σώματος ή αν προηγείται το λιπόσαρκο σώμα.

Έδειξε όμως πως είναι ισχυρή η συσχέτιση μεταξύ των δύο, ακριβώς όπως η ψυχική νόσος συσχετίζεται με τα περιττά κιλά – κάτι που διαπιστώθηκε τόσο στην παρούσα μελέτη, όσο και σε πολλές παλαιότερες.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η έρευνα τους αποκάλυψε μία ουσιώδη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες τα θέματα που άπτονται του σωματικού βάρους.

Έτσι, ενώ και τα δύο φύλα βασανίζονται από αρνητικές σκέψεις όταν αυτό είναι πολύ χαμηλό, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν όταν είναι παχύσαρκες, ενώ οι άνδρες είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν τα «παχάκια» τους με έναν πιο «έξω καρδιά» τρόπο.

Η διαφορετική αντιμετώπιση σημαίνει ότι (και) οι παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ οι παχύσαρκοι άνδρες όχι και τόσο.

Ο κίνδυνος, πάντως, είναι «δοσοεξαρτώμενος»: όσο περισσότερα περιττά κιλά έχει κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώσει τελικά κατάθλιψη, γράφουν οι ερευνητές.

Και εκτιμούν ότι, δεδομένης της συσχέτισης κιλών-ψυχικής υγείας, κατά την αξιολόγηση της κατάθλιψης από έναν ειδικό καλό είναι να λαμβάνεται πλέον υπ’ όψιν και το σωματικό βάρος του πάσχοντος ως συμβάλλων παράγοντας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Αυτή είναι η σεξουαλική πράξη που διώχνει την κατάθλιψη από τις γυναίκες
Η ευγνωμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης