Πως το λευκό κρασί μπορεί να καταστρέψει το δέρμα μας

24-04-2017

Ένα ποτήρι λευκό κρασί μαζί με το φαγητό ή κάποιο φρούτο μπορεί να είναι απόλαυση. Πολλοί μάλιστα προτιμούν το λευκό κρασί από το κόκκινο. Κι ενώ οι γιατροί μας λένε πως ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά μας, οι δερματολόγοι έχουν άλλη άποψη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brown στο Rhode Island των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν επί 14 χρόνια σχεδόν 83.000 γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι 5.000 από αυτές εμφάνισαν ροδόχρου ακμή.

Συνήθως, τα σημάδια της ροδόχρου ακμής αρχίζουν να εμφανίζονται μετά τα 30 χρόνια ενός ατόμου. Αυτά τα πρώτα σημάδια δείχνουν ως ερυθρότητα ή εξανθήματα του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου, τα εξανθήματα μπορούν να αναπτύξουν μικρά ή πυκνά εξογκώματα στο εσωτερικό τους. Η διαταραχή αυτή μπορεί, επίσης, να προκαλέσει εξάψεις στο δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία είναι συχνά εμφανή.

Οι άνθρωποι με rosacea τείνουν να ξεφλουδίζουν και να κοκκινίζουν εύκολα. Αν και δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την πάθηση, η σωστή φροντίδα του δέρματος μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο τις εξάψεις. Δεν είναι μεταδοτική και οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση που περιλαμβάνει υπερδραστήρια αιμοφόρα αγγεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας λοιπόν έδειξαν πως οι γυναίκες που πίνουν πάνω από 5 ποτήρια λευκό κρασί την ημέρα έχουν 49% αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν ροδόχρου ακμή. Εκείνες που πίνουν ένα με τρία ποτήρια λευκό κρασί την ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 14%.

Που οφείλεται όμως αυτό; Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Dr Wen-Qing Li το αλκοόλ μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα πιο αδύναμο ή να προκαλέσει διαστολή των αγγείων κάνοντας τα δερματικά προβλήματα πιο πιθανά.

Οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν από την έρευνα τους αν τα ίδια ισχύουν και για τους άντρες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως το κρασί διώχνει τις μελανιές από το δέρμα μας
Το κρασί μειώνει την κούραση των μυών