“Ελλάδα η πλουσιότερη χώρα του κόσμου” κε Υπουργέ;

26-12-2016

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real ο υπουργός Υγείας, δημοσιοποίησε τις προθέσεις του υπουργείου προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ούτως ώστε να διεκδικήσουμε το κόστος της νοσηλείας των λαθρομεταναστών στα δημόσια νοσοκομεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κος Γεωργιάδης ήταν κατηγορηματικός: «Θέλω να δοθεί το μήνυμα ότι δεν θα πληρώνει μόνο ο Έλληνας φορολογούμενος τους λαθρομετανάστες, θα πληρώνει και η Ευρώπη».

Λογικό, αφού όπως εκτιμάται  το κόστος αυτό φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο για μια χώρα που βρίσκεται σε εποχή βαθιάς ύφεσης.

Όμως αλήθεια τι γίνεται και ποιο είναι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών προς τους τουρίστες  που είχαν την ατυχία από κάποιο μικρό ή μεγάλο ατύχημα, να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο μικρό ή μεγάλο νησί τα κέντρα Υγείας.

Δύο πραγματικά περιστατικά περιγράφουν ανάγλυφα την κατάσταση:

Αρχές Αυγούστου  έγκυος ελβετίδα δασκάλα αναγκάσθηκε να επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας της Πάρου εξαιτίας επιπλοκών στην εγκυμοσύνη της. Την είδαν οι γιατροί, της έγιναν εξετάσεις, της δόθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία και αφού διαπιστώθηκε έπειτα από τρεις μέρες συνεχών επισκέψεων ότι ευτυχώς όλα έβαιναν καλώς, μπόρεσε η κοπέλα  να φύγει από το νησί χωρίς να της ζητηθεί ούτε ένα ευρώ για όλες τις υπηρεσίες που της παρασχέθηκαν. Πρώτη η ίδια εξεπλάγη, αφού είχε μαζί της την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ενώ να σημειωθεί ότι οι μηνιαίες αποδοχές της φθάνουν τα 7.500 ευρώ.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στην Κάρπαθο όπου ζευγάρι αυστριακών γιατρών έπεσε με το μηχανάκι. Ο άνδρας έσπασε το πόδι του και η γυναίκα δύο πλευρά. Τους παρασχέθηκαν όλες οι απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες και μπόρεσαν και αυτοί να γυρίσουν στην πατρίδα τους έκπληκτοι επίσης που δε χρειάσθηκε να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ ούτε για γιατρούς, ούτε για εξετάσεις ούτε για τα αναλώσιμα υλικά που χρειάσθηκαν.

Εκ διαμέτρου αντίθετο το περιστατικό που συνέβη στην Κροατία με πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά ελληνίδα συνταξιούχο. Έπειτα από ατύχημα που είχε σε βάρκα, αναγκάσθηκε να πάει στο νοσοκομείο της παραλιακής πόλης Zadar και επειδή δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα μαζί της δε θα μπορούσε ούτε το κατώφλι του νοσοκομείου να περάσει, παρότι σφάδαζε από τους πόνους, αφού είχε σπάσει έναν σπόνδυλο, εάν ο συνοδός της  που ήταν αυστριακός υπήκοος δεν έδινε τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας προκειμένου να γίνουν οι χρεώσεις για όλες τις ιατρικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να της παρασχεθούν.

Αν δεν είναι παγκόσμιο φαινόμενο, το να δίνονται όλες οι ιατρικές υπηρεσίες δωρεάν σε τουρίστες οι οποίοι έχουν όχι μόνο τη δυνατότητα αλλά και τη θέληση να πληρώσουν για τα αυτονόητα, σίγουρα αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι ευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Άραγε πόσο είναι το κόστος για τις υπηρεσίες υγείας στους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το καλοκαίρι τη χώρα μας;

Και αν ο κος Γεωργιάδης στείλει το λογαριασμό για τους λαθρομετανάστες  στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ο προκάτοχός του Ανδρέας Λοβέρδος μάλιστα είχε ενεργοποιήσει διάταξη βάσει της οποίας κοινοποιούνταν τα έξοδα νοσηλείας των λαθρομεταναστών στις πρεσβείες των χωρών από όπου προέρχονταν) θα πρέπει να δει και την οικονομική αιμορραγία από τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους αλλοδαπούς επισκέπτες. Εκτός εάν το ΕΣΥ κάνει πράξη το πετυχημένο σλόγκαν για τον ελληνκό τουρισμό, «Ελλάδα η πλουσιότερη χώρα του κόσμου»

Βάννα Κεκάτου