Καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία τους ζητούν οι ρευματοπαθείς. Τι προτείνουν

11-05-2017

Ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά θεραπευτήρια αναγκάζονται να επισκέπτονται οι ρευματοπαθείς ασθενείς για να κάνουν τις ενδοφλέβιες θεραπείες τους, για να μην αναγκάζονται  είτε να αλλάζουν την θεραπεία τους, είτε να μένουν εκτός θεραπείας μέχρι να βρεθεί λύση μετά την οδηγία που εκδόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ και αφορά στη χορήγηση ενδοφλέβιων θεραπειών σε ρευματοπαθείς.

Πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν ρευματολογικές κλινικές, πόσο μάλιστα μονάδες ενδοφλέβιων θεραπειών με την κατάλληλη υποδομή. Ασθενείς από την επαρχία χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να εξεταστούν και να κάνουν τη θεραπεία τους σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Επίσης, οι ελάχιστες αυτές δημόσιες Ρευματολογικές μονάδες δέχονται μεγάλο όγκο ασθενών με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν όλοι οι ασθενείς να υποβληθούν στην θεραπεία τους, και πολλοί εργαζόμενοι ασθενείς να χάνουν μια εργάσιμη ημέρα και αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην εργασία τους.

Οι σύλλογοι των ρευματοπαθών στέλνοντας πολλές επιστολές διαμαρτυρίας  προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητούν, η διάθεση των φαρμάκων του Ν.3816/2010, κατηγορίας 1Α, να γίνεται με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς της περιοχής των Αθηνών όπου υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα, όταν οι εγχύσεις πραγματοποιούνται στην Πανεπιστημιακή Κλινική «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» με τη νοσοκομειακή γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, την ηλεκτρονική συνταγή και την υπεύθυνη δήλωση της κλινικής ότι στερείται του φαρμάκου. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πολύ συχνά τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού δεν μπορούν να προμηθευτούν τα ΦΥΚ επομένως η λύση των ιδιωτικών κλινικών είναι η μοναδική επιλογή των ασθενών. Στην περίπτωση αυτή βέβαια η αδυναμία των ιατρών που εργάζονται σε δημόσια Νοσοκομεία να συνταγογραφήσουν ακυρώνει αυτή την δυνατότητα.
  • Για τους ιδιώτες ιατρούς με γνωμάτευση (νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής), ηλεκτρονική συνταγή του θεράποντος ιατρού και υπεύθυνη δήλωση της κλινικής όπου θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία ότι στερείται του φαρμάκου και
  • Για τους ιατρούς που εργάζονται στο ΠΕΔΥ την γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εργάζεται στο ΠΕΔΥ, την ηλεκτρονική συνταγή και υπεύθυνη δήλωση της κλινικής όπου θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία, ότι στερείται του φαρμάκου.