Γιατί το βάρος «κατηγορείται» για τις ημικρανίες;

14-05-2017

Εκτιμάται πως περίπου 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρει από ημικρανίες. H πρώτη σκέψη για την αντιμετώπισή τους είναι τα παυσίπονα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ένας καλός ύπνος ή ένα χαλαρωτικό αφέψημα. Η επιρροή των συχνών πονοκεφάλων στην ποιότητα ζωής ωθεί όσους παρουσιάζουν τα συμπτώματα, να δοκιμάζουν διαφορετικές λύσεις. Ενδεχομένως η αλλαγή ορισμένων διατροφικών συνηθειών, όπως η κατανάλωση καφέ ή τροφών πλούσιων σε τυρoσίνη και τη φαινυλεθυλαμίνη (παλαιωμένο τυρί, πίκλες, κρασί) να είναι λίγο πολύ γνωστές. Λιγότερο όμως διαδεδομένη είναι η σχέση μεταξύ βάρους και πονοκεφάλων.

Η επιστημονική απόδειξη

Στην προσπάθεια των ειδικών να βρουν ποιοι «καθημερινοί» παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ημικρανιών, ένα σχετικά νέο εύρημα έχει έρθει στο φως. Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται πως άτομα με αρκετά επιπλέον κιλά, εμφανίζουν 20- 27% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες. Η παρατήρηση αυτή εξηγείται από τον ενεργό ρόλο του περιττού βάρους σε πολλά μονοπάτια του οργανισμού. Τα επιπλέον κιλά αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους σε εξειδικευμένα κύτταρα, γνωστά και ως λιποκύτταρα. Τα τελευταία αποτελούν αποθήκη ενέργειας και όχι μόνο. Όλο και περισσότερα στοιχεία οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως τα λιποκύτταρα εκκρίνουν ένα σύνολο από ουσίες με ρυθμιστικό ρόλο, όπως ορμόνες και φλεγμονώδεις παράγοντες (αδιπονεκτίνες, κυτοκινίνες). Τελικά, αυτές ενεργοποιούν τα κέντρα «πόνου» στον εγκέφαλο. Είναι βέβαια πιθανό πως δεν είναι τα ίδια τα περιττά κιλά που ευθύνονται για τον πονοκέφαλο, αλλά καταστάσεις που τα «συνοδεύουν» όπως η αρτηριακή πίεση, η χρήση φαρμάκων και η συναισθηματική ισορροπία.

Οι ημικρανίες είναι προνόμιο των γυναικών

Δεν υποφέρουν όμως όλοι οι παχύσαρκοι από ημικρανίες, ούτε όλοι όσοι έχουν ημικρανίες είναι παχύσαρκοι! Το προφίλ των ατόμων με επιπλέον κιλά και πονοκεφάλους φαίνεται να ολοκληρώνεται από το φύλο και την ηλικία. Με άλλα λόγια, η σχέση μεταξύ βάρους και ημικρανίας είναι πιο ισχυρή όταν αναφέρεται σε γυναίκες και νεαρά άτομα. Η γυναικεία φύση, λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων, εμφανίζεται για ακόμη μία φορά περισσότερο ευάλωτη!

Απώλεια βάρους, η λύση για τις ημικρανίες;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις πως η απώλεια βάρους οδηγεί σε «θεραπεία» των πονοκεφάλων. Μεταξύ όμως των μέτρων και των εναλλακτικών λύσεων, η απαλλαγή από τα περιττά κιλά φαίνεται πως θα σας ανοίξει τον δρόμο για μία καθημερινότητα χωρίς πονοκεφάλους. Στις μη φαρμακευτικές μεθόδους αντιμετώπισης των ημικρανιών ανήκουν η διαχείριση του στρες, η φυσική δραστηριότητα, η αποφυγή κατάχρησης καφεΐνης και αλκοόλ, ο διαλογισμός, το μασάζ και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και βιταμίνες Β. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία: 

Gelaye B, Sacco S, Brown WJ, Nitchie HL, Ornello R, Peterlin BL. Body composition status and the risk of migraine: A meta-analysis. Neurology. 2017 May 9;88(19):1795-1804. 

Ornello R, Ripa P, Pistoia F, Degan D, Tiseo C, Carolei A, Sacco S. Migraine and body mass index categories: a systematic review and meta-analysis of observational studies. J Headache Pain. 2015 Mar 28;16:27.