Νερό με το γεύμα: Πόσο επηρεάζει την πέψη;

06-06-2017

Θα ήταν ιδανικό εάν υπήρχε μία «μαγική» συνήθεια η οποία από μόνη της θα ήταν ικανή να ελέγξει την όρεξη, άρα και το βάρος. Στην αναζήτηση αυτή, κατά καιρούς διάφορες διατροφικές τεχνικές αποκτούν φανατικούς οπαδούς. Σε αυτές ανήκει και η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Τι λένε οι φήμες;

Φημολογείται πως εάν το γεύμα σας συνοδεύει έστω και ένα ποτήρι νερό, τότε τα υγρά του στομάχου αραιώνονται. Τα όξινα υγρά της πέψης συμβάλλουν στην διάσπαση των τροφών. Σκοπός τους είναι η καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών λίγο αργότερα στο έντερο. Η «θεωρία» λέει πως η υπέρ- αραίωση αυτή «εμποδίζει» την πέψη και το μεταβολισμό του φαγητού. Οι επιπτώσεις της εμφανίζονται τόσο στο σωματικό βάρος, όσο και στην αξιοποίηση των καταλυτικών για τη λειτουργία του οργανισμού διατροφικών στοιχείων.

Τι λένε οι ειδικοί;

Πολύ συχνά οι θεωρίες που αναπτύσσονται από ακραίες ομάδες ειδικών, αλλά και λιγότερο σχετικών με την επιστήμη της διατροφής, καταρρίπτονται από την έρευνα. Έτσι και στην περίπτωση της κατανάλωσης νερού κατά τη διάρκεια του γεύματος οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί. Το νερό όχι μόνο δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για την πέψη, αλλά αντιθέτως συμβάλλει σε αυτή. Εάν μάλιστα σκεφτεί κανείς πως περισσότερο από το 80% του σώματος αποτελείται από νερό, η καταλυτική του δράση στην σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών δεν φαντάζει διόλου παράλογη. To στομάχι, η χολή, τα ένζυμα και τα υπόλοιπα «εργαλεία» του γαστρεντερικού συστήματος, είναι απολύτως ικανά να «προσαρμόζουν» την οξύτητα του στομάχου με στόχο να επιτευχθεί η καλύτερη πέψη. Ακόμα και εάν κάποιος δεν είναι γνώστης των αρχών της ανθρώπινης φυσιολογίας, είναι σε θέση να καταλάβει πως θα ήταν παράλογο να τρώμε μόνο ό,τι είναι όξινο γιατί «βολεύει» το στομάχι.

Τι επίδραση έχει το νερό στη όρεξη;

Μία ενδιαφέρουσα ματιά είναι η επίδραση που έχει η κατανάλωση νερού πριν από ένα γεύμα, στα επίπεδα της όρεξης. Σε πρόσφατη μελέτη φάνηκε πως η λήψη 2 ποτηριών νερού (500mL), μισή ώρα πριν το φαγητό, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 2.5 κιλών σε διάστημα 12 εβδομάδων. Μάλιστα, τα κιλά που έχασαν οι συμμετέχοντες που έπιναν νερό, ήταν σχεδόν τα διπλάσια από άλλη ομάδα συμμετεχόντων που απλά λάμβαναν συμβουλές για μεγαλύτερη συναίσθηση της όρεξής τους. Κανείς μπορεί να αποδώσει την «αδυνατιστική» δράση του νερού πριν το γεύμα σε 3 παράγοντες:

  • Την αύξηση του αισθήματος κορεσμού.
  • Την πιο αργή κατανάλωση του φαγητού.
  • Την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Κανείς μπορεί εύκολα να σκεφτεί τη θετική επίδραση που μία τέτοια «άκοπη» και «ανέξοδη» πρακτική ελέγχου του βάρους, ενδέχεται να έχει σε βάθος του χρόνου.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μία διατροφή που να ταιριάζει σε όλους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δοκιμάσετε και να δείτε εάν το «κόλπο» του νερού μαζί με το φαγητό δουλεύει σε εσάς! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμάστε πως το νερό δεν βάζει σε κίνδυνο την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Η επιλογή είναι λοιπόν δική σας!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία:

Lappalainen R, Mennen L, van Weert L, Mykkänen H. Drinking water with a meal: a simple method of coping with feelings of hunger, satiety and desire to eat. Eur J Clin Nutr. 1993 Nov;47(11):815-9. 

Parretti HM, Aveyard P, Blannin A, Clifford SJ, Coleman SJ, Roalfe A, Daley AJ. Efficacy of water preloading before main meals as a strategy for weight loss in primary care patients with obesity: RCT. Obesity (Silver Spring). 2015 Sep;23(9):1785-91.