Αϋπνία: Η λύση είναι στο DNA

19-06-2017

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποφέρουν από αϋπνία. Αυτή μπορεί να είναι ένα πραγματικό βασανιστήριο για όσους την ζουν. Το μυαλό και το σώμα δεν ξεκουράζεται και κάθε πρωί σηκώνονται όλο και πιο κουρασμένοι από τον… “ύπνο”. Τώρα, επιστήμονες λένε πως βρήκαν την λύση για την αϋπνία… και κρύβεται στο DNA μας.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Vrije Universiteit του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και Helmholtz Zentrum του Μονάχου στην Γερμανία μελέτησαν δεδομένα για συνολικά 113.000 άτομα που υπέφεραν από σχετικές διαταραχές ύπνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics. Έδειξαν πως ένα γονίδιο, το  MEIS1, ευθύνεται όχι μόνο για την αϋπνία αλλά και για ακόμα δύο νευρολογικές παθήσεις που προκαλούν διαταραχές στον ύπνο και στην ανάπαυση. Το MEIS1 το ξεχώρισαν ανάμεσα σε επτά γονίδια που μπορεί να ευθύνονται για την αϋπνία.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το γονίδιο MEIS1 συνδέεται ταυτόχρονα με την πάθηση περιοδικής κίνησης των άκρων στον ύπνο (PLMS), γνωστή και ως νυχτερινός μυοκλόνος (στην οποία τα πόδια συσπώνται ή εκδηλώνουν τικ κατά τη διάρκεια του ύπνου) και με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS), ένα αισθητικό – κινητικό νόσημα (οι ασθενείς έχουν αίσθημα δυσφορίας και ακατανίκητη και ασυναίσθητη υπερκινητικότητα των ποδιών, επιδεινούμενη τις απογευματινές ή βραδινές ώρες και στη διάρκεια της ανάπαυσης), αλλά και την κλασική αϋπνία (δυσκολία χαλάρωσης και παραμονής σε κατάσταση ύπνου).
Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως η γονιδιακή αυτή απόκλιση μπορεί να έχει και άλλες μορφές, όπως διαταραχές άγχους, κατάθλιψη και νευρωτισμό ή χαμηλή αίσθηση ευεξίας.

Η έρευνα που προσφέρει δυνατότητες βαθύτερης κατανόησης των διαταραχών του ύπνου, της σοβαρότητάς τους και της προδιάθεσης για εκδήλωσή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την αϋπνία.
Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, οι ερευνητές επισήμαναν σημαντικές διαφορές στην έκφραση των γενετικών αποκλίσεων σε άνδρες και γυναίκες, τονίζοντας πως στην εκδήλωση της αϋπνίας στα δύο φύλα εμπλέκονται διαφορετικές βιολογικές διεργασίες. Ήταν χαρακτηριστικό πως στο δείγμα που εξετάστηκε από αϋπνίες υπέφερε το 33% των γυναικών αλλά μόλις το 24% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αϋπνία: Γιατί χτυπά περισσότερο τις γυναίκες;
Αϋπνία: Αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα κι εγκεφαλικό