Διαβεβαιώσεις Μπερσίμη προς Φαρμακοποιούς για αναλώσιμα και ληξιπρόθεσμες οφειλές

28-06-2017

Τρίωρη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/6 μεταξύ του Προέδρου ΕΟΠΥΥ και των τεσσάρων μεγαλύτερων Φαρμακευτικών Συλλόγων της Χώρας (Αττικής, Αχαϊας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά), όπου συζητήθηκαν  τα θέματα που αφορούν την χορήγηση αναλωσίμων Σακχαρώδη Διαβήτη, Σκευασμάτων ειδικής Διατροφής, Ορθοπεδικών/ Αναπνευστικών Συσκευών, καθώς και το θέμα πληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Από τους Φαρμακοποιούς τέθηκαν αναλυτικά όλα τα προβλήματα σχετικά με την περικοπή γνωματεύσεων αναλωσίμων  και την πληρωμή τους, η οποία  καθυστερεί  όπως σημειώνουν εξαιρετικά.

Από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ δόθηκαν οι εξής διαβεβαιώσεις :

1.- Η ροή πληρωμής των αναλωσίμων θα είναι συνεχής, με την πληρωμή του Ιανουαρίου να ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.

2.- Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι θα πραγματοποιούν την συλλογή και  αποστολή προς τον ΕΟΠΥΥ,  των ενστάσεων των φαρμακοποιών που δεν θα αποδεχθούν τις περικοπές για τις οποίες θα ενημερωθούν από τις ΠΕΔΙ. Από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ δόθηκε η διαβεβαίωση, πώς οι ενστάσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα εξεταστούν άμεσα με σκοπό να διεκπεραιωθούν γρήγορα οι πληρωμές. Για την διαδικασία των ενστάσεων και τι θα αφορούν αυτές, θα ενημερωθείτε άμεσα και αναλυτικά από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Επίσης συζητήθηκαν και  δόθηκαν λύσεις στα θέματα:

  • Αποστολή αρχείων σε διανεμητικούς λογαριασμούς
  • Αποστολή εμβασμάτων πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ

Όσον αφορά στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δόθηκε η διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και την Οικονομική Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ, πώς από την στιγμή που ξεπεράστηκε το πρόβλημα που είχε προκύψει μεταξύ ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ, τις επόμενες ημέρες θα σταλεί στην Επίτροπο το σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις οποίες οι Πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων έχουν υπογράψει τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.

Για το θέμα της αλλαγής του τρόπου αποστολής των συνταγών φαρμάκων προς τον ΕΟΠΥΥ Αθήνας, ο οποίος επρόκειτο να αλλάξει από 1/7/2017 και να πραγματοποιείται με χρέωση των φαρμακοποιών,  ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε τους φαρμακοποιούς για την πρόθεση του Οργανισμού να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι φαρμακοποιοί αποδέχθηκαν  με επιφυλακτικότητα τις υποσχέσεις του κου Μπερσίμη υπογραμμίζοντας ότι επιφυλάσσονται να αποφασίσουν εκ νέου εφόσον δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν.