Σεξ: Γιατί δεν πρέπει να βιαζόμαστε όταν βάζουμε το προφυλακτικό

13-07-2017

Όλοι οι ειδικοί μας λένε πως πρέπει να παίρνουμε πάντα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια του σεξ… Όχι μόνο για να αποφύγουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά για να αποφύγουμε και κάποια πιθανή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει τα λάθη που κάνουμε όταν βάζουμε το προφυλακτικό και διακινδυνεύουν την αποτελεσματικότητα του.

Ερευνητές ζήτησαν από 512 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη, εκ των οποίων το 59% ήταν γυναίκες,  να συμπληρώνουν καθημερινά και επί 180 ημέρες ερωτηματολόγια, στα οποία ανέφεραν τις σεξουαλικές δραστηριότητες του τελευταίου 24ωρου, απαντώντας (και) στο ερώτημα αν υπήρχε αρκετός διαθέσιμος χρόνος για την τοποθέτηση προφυλακτικού χωρίς βιασύνη.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sexually Transmitted Infections κι έδειξαν πως όσοι εθελοντές ανέφεραν πως δεν είχαν χρόνο και βιάζονταν είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν σπάσιμο του προφυλακτικού, διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ολίσθηση και εκτόπιση του προφυλακτικού στη διάρκεια του σεξ, σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν διαρροή σπερματικού υγρού από τη βάση του προφυλακτικού και πολύ περισσότερες πιθανότητες να το βγάλουν πριν από την ολοκλήρωση της επαφής.

Συχνά λάθη είναι η χρήση αιχμηρών αντικειμένων για τη διάνοιξη της συσκευασίας τους, η αμέλεια ελέγχου της ημερομηνίας λήξης και η αφαίρεσή τους πριν ολοκληρωθεί η σεξουαλική επαφή. Ως φαίνεται, όμως, η βιασύνη κατά την τοποθέτησή τους είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους.

 

Φαίνεται λοιπόν ότι η βιασύνη κατά την εφαρμογή του προφυλακτικού θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο μη προφύλαξης, επειδή ωθεί το ζευγάρι είτε να μην ακολουθεί σωστά τις οδηγίες χρήσης (όπως το να μην πιέσουν την άκρη για να βγει ο αέρας και να δημιουργηθεί χώρος για το σπέρμα), είτε να αρχίσει το σεξ χωρίς αυτό.

Επομένως, ένας τρόπος για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο κακής χρήσης του προφυλακτικού είναι να αφιερώνει επαρκή χρόνο στην προσεκτική τοποθέτησή του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πέντε λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αποφεύγουν το προφυλακτικό
Σεξ: Η βιαστική τοποθέτηση του προφυλακτικού προκαλεί προβλήματα