Καρύδα: Πόσο «αξίζει» τo φρούτο του φετινού καλοκαιριού;

17-07-2017

Η καρύδα αποτελεί το διατροφικό φαινόμενο του φετινού καλοκαιριού. Τα media δεν σταματούν να αναφέρονται στην αύξηση των πωλήσεων της καρύδας, ενώ η διατροφική της αξία αποτελεί πολύ συχνό ερώτημα προς τους ειδικούς της διατροφής.

Πόσα θρεπτικά συστατικά έχει η καρύδα;

Το τροπικό φρούτο είναι καλή πηγή φυτικών ινών, εκείνων δηλαδή των υδατανθράκων που βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου, στο έλεγχο της χοληστερίνης και του ζαχάρου. Την ίδια στιγμή δεν υστερεί σε θρεπτικά συστατικά όπως οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C, κάποιες βιταμίνες της οικογένειας Β που στηρίζουν το μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα, αλλά και στα ιχνοστοιχεία σίδηρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Επιπλέον, όπως κάθε φρούτο και λαχανικό, έτσι και η καρύδα περιέχει φυτοθπρετικά συστατικά με δράση κατά του οξειδωτικού στρες που εντείνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Στα τελευταία ανήκουν το γαλλικό και το φερουλικό οξύ, αλλά και η κουερσετίνη.

Εκτός όμως από το φρούτο της καρύδας, πολύς λόγος γίνεται και για προϊόντα αυτής, όπως το γάλα, το νερό και το λάδι.

Το λάδι καρύδας

Ένα πολύ μεγάλο μέρος των ειδικών τηε διατροφής πιστεύουν πως το λάδι της καρύδας είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα μεσαίας αλύσου. Η ομάδα αυτή των λιπαρών, αποτελείται από μία μετρίου μεγέθους αλυσίδα, δομή η οποία επηρεάζει την απορρόφησή τους στο σώμα. Πιο συγκεκριμένα τα μεσαίας αλύσου λιπαρά οξέα μεταφέρονται απευθείας στο ήπαρ (συκώτι), όπου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Αντιθέτως τα λιπαρά οξέα με μεγαλύτερη αλυσίδα, είναι εκείνα που ‘ταξιδεύουν’ σε όλο το σώμα και αποθηκεύονται σαν λίπος. Τα λιπαρά της καρύδας, εάν και ανήκουν στην ομάδα των λιγότερο ωφέλιμων κορεσμένων λιπαρών, έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Ανάμεσα σε αυτά θα βρείτε τον έλεγχο βάρους, την προστασία της καρδιά και του εγκεφάλου. Σε κάθε περίπτωση το λάδι καρύδας ‘καίγεται’ πιο γρήγορα από το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα, ενώ αποτελεί καλύτερη επιλογή σε μαγειρευτά φαγητά και στη ζαχαροπλαστική.

To νερό καρύδας

Του αποδίδονται μοναδικές ιδιότητες, και αποτελεί τη νέα υπερτροφή των αθλητών! Η ανάγκη των αθλητών για καλή ενυδάτωση είναι αδιαμφισβήτητη. Ενώ όταν η έντονη φυσική δραστηριότητα ξεπερνά τη μία ώρα ή υπάρχει έντονη εφίδρωση, τότε η πρόσληψη υγρών θα πρέπει να συνοδεύεται από ηλεκτρολύτες. Παρότι υπάρχουν πολλά αθλητικά ‘ποτά’, το νερό της καρύδας θεωρείται εξαιρετική φυσική πηγή ηλεκτρολυτών. Η αλήθεια εδώ δεν απέχει πολύ, όμως θυμηθείτε πως το επεξεργασμένο νερό καρύδας ενδέχεται να συνοδεύεται από ανεπιθύμητη ποσότητα ζάχαρης. Επιπλέον, εάν δεν είστε επαγγελματίας αθλητής ή εάν δεν ιδρώνεται πολύ, είναι πιθανό πως με αναπλήρωση με νερό και ισορροπημένη διατροφή, είστε καλυμμένοι.

Το γάλα καρύδας

Προκύπτει από τη διαδοχική ‘πίεση’ της σάρκας της καρύδας. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει το γάλα καρύδας είναι η απουσία λακτόζης. Το διατροφικό αυτό χαρακτηριστικό του το καθιστά κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Θρεπτικά, αποδίδει 155 θερμίδες ανά ποτήρι, περισσότερες δηλαδή από ένα ποτήρι άπαχο γάλα το οποίο κρύβει μόλις 100! Επιπλέον, το γάλα καρύδας είναι φτωχότερο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και λοιπά μικροθρεπτικά συστατικά. 

Η καρύδα, ως φρούτο άλλωστε, αποτελεί μία εξαιρετικά θρεπτική επιλογή. Εάν σας αρέσει η γεύση της έχει πολλά να σας ‘δώσει’. Εναλλακτικά, το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχετε αναρίθμητες επιλογές! 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com