Τι είναι τα κονδυλώματα και τι πρέπει να προσέχει ένας άνδρας; Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Βασίλης Πρωτογέρου (www. uroandrology), απαντά στις ερωτήσεις του Healthview

24-07-2017

Τι είναι  τα κονδυλώματα;

-Είναι δερματικές βλάβες που οφείλονται στον ιό HPV (Human Papilloma Virus). Υπάρχουν σχεδόν 200 τύποι τέτοιων ιών αλλά αυτοί που προσβάλλουν τη γεννητική περιοχή είναι συνήθως 50.

Πόσος καιρός μεσολαβεί από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση της βλάβης;

-Ο χρόνος που μπορεί να μεσολαβήσει όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο  μπορεί να είναι αρκετοί μήνες ή και χρόνια. Συνήθως όμως το πρόβλημα εμφανίζεται σε 3 εβδομάδες έως και 8 μήνες.

Η μόλυνση είναι πάντα ορατή;

-Όχι πάντα. Μπορεί να είναι κλινική, υποκλινική ή λανθάνουσα. Κλινική είναι αυτή που φαίνεται με το γυμνό μάτι, υποκλινική αυτή που χρειάζεται ειδικά μέσα για να ανιχνευθεί και λανθάνουσα αυτή που ο ιός είναι «εν υπνώσει», δηλαδή υπάρχει αλλά δεν δημιουργεί πρόβλημα στον οργανισμό.

Όταν φαίνεται τι μορφή έχει;

Έχει τη μορφή δερματικής βλάβης (σαν μυρμηγκιά) και συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Πολύ σπάνια θα συνοδεύεται από φαγούρα, πόνο, κάψιμο, αιμορραγία ή άλλα ήπια ενοχλήματα. Αυτή είναι και η περίπτωση κατά την οποία κάποιος μπορεί να μεταδώσει τη νόσο. Συνηθέστεροι τύποι ιού είναι ο 6 και ο 11 που είναι «καλοήθεις» ιοί. Εμφανίζονται στη βάλανο του πέους, στο σώμα αλλά και στη βάση του πέους ή και γύρω από αυτή στο εφήβαιο, στο όσχεο  αλλά και στην περιπρωκτική χώρα.

Έχουν σχέση με καρκίνο;

 -Τα τυπικά κονδυλώματα όχι. Ο καρκίνος του πέους όμως μπορεί να σχετίζεται με άλλους τύπους ιού HPV, κυρίως με τον τύπο 16. Άλλες καρκινικές ή προκαρκινικές καταστάσεις όπως η νόσος του Bowen, η ερυθροπλακία του Queyrat σχετίζονται με τους επιθετικούς τύπους 16 και 18.

Οι  υποκλινικές μορφές τι είναι;

-Τα δύο τρίτα μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Απαιτείται η διενέργεια πεοσκόπησης με επάλειψη του πέους με οξικό οξύ 3% ή 5% οπότε τυχόν λανθάνουσες βλάβες χρωματίζονται και γίνονται αντιληπτές. Είναι εν δυνάμει μολυσματικές περιοχές.

Και η λανθάνουσα μορφή;

-Αντιστοιχεί σε περιπτώσεις που ενώ δεν υπάρχει κλινική βλάβη ή ιστολογική ένδειξη του ιού HPV, μπορεί εντούτοις να βρεθεί το DNA  του ιού. Αποτελούν δυστυχώς την «αποθήκη» του ιού στον οργανισμό μας και δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί και να θεραπευτεί.

Μεταδίδεται ο ιός από τη λανθάνουσα μορφή;

-Ευτυχώς όχι. Ο οργανισμός ούτε νοσεί ούτε μεταδίδει.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν υποψιάζεται ότι έχει κονδυλώματα; Χρειάζονται ειδικές εξετάσεις;

-Εννοείται ότι το πρώτο πράγμα είναι να επισκεφθεί τον ειδικό ουρολόγο ανδρολόγο για να εξετασθεί. Συνήθως τα κονδυλώματα είναι ορατά με την πεοσκόπηση. Αν υπάρχου όμως μέσα στην ουρήθρα απαιτείται ουρηθροσκόπηση. Η εντόπιση τους στην ουρήθρα δεν είναι συχνή αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξετασθεί.

Η θεραπεία ποια είναι;

-Η θεραπεία γίνεται με καυτηρίαση τους. Με την εφαρμογή τοπικού αναισθητικού με τη μορφή αλοιφής ή ένεσης, η περιοχή «μουδιάζει» και μετά γίνεται προσεκτική καυτηρίαση όλων των κλινικών μορφών.

Και μετά θεωρείται κάποιος θεραπευμένος;

-Ναι υπό την έννοια ότι ούτε νοσεί κι ούτε μεταδίδει τη νόσο. Αλλά δεν είναι απολύτως απαλλαγμένος από τον ιό. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα ο ιός σε λανθάνουσα μορφή και να εκδηλωθεί κλινικά σε δεύτερο χρόνο.

Τι πρέπει επομένως να κάνει κανείς μετά τη θεραπεία;

-Πρέπει να εξετάζεται περιοδικά για το ενδεχόμενο νέας βλάβης. Το διάστημα που πρέπει να γίνεται αυτό δεν είναι σίγουρο ποιο πρέπει να είναι. Αν δεν ξαναμολυνθεί κανείς, συνήθως μετά από ένα χρόνο (κατά άλλους 2) θεωρείται θεραπευμένος.

Τι μπορεί να κάνει κανείς για να μη μολυνθεί ξανά;

 -Η χρήση προφυλακτικού προσφέρει σημαντική προστασία όχι όμως απόλυτη. Ο λόγος είναι καταρχήν ότι καλύπτει μόνο το πέος ενώ η υπόλοιπη περιοχή (όσχεο, εφήβαιο κλπ.) μένει ακάλυπτη καθώς επίσης η μόλυνση μπορεί να γίνει ακόμα και πριν την τοποθέτηση του προφυλακτικού αν κανείς αγγίξει μολυσμένη περιοχή ή ακόμα και με τα χέρια αν επίσης έχουν αγγίξει μολυσμένη περιοχή. Η μόνη σίγουρη προφύλαξη είναι η αποφυγή του σεξ με μολυσμένα άτομα όσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό.

Υπάρχει εμβόλιο;

Τα εμβόλια για τους HPV ιούς φτιάχτηκαν πρωτίστως για τα καρκινογόνα στελέχη του ιού που προκαλούσαν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Τα νέα εμβόλια έχουν πλέον προστασία και για τους ιούς των κονδυλωμάτων. Παρότι δεν καλύπτονται από τα ταμεία, συνίσταται να γίνεται και σε αγόρια πριν την έναρξη των ερωτικών επαφών τόσο για δικιά τους προστασία αλλά και για περιορισμό της διάδοσης του ιού στις γυναίκες καθότι προφανώς οι άντρες μεταφέρουν συνήθως τον ιό από κοπέλα σε κοπέλα