Διατροφικές διαταραχές: Πως συνδέονται με την παραβατική συμπεριφορά

10-08-2017

Δυστυχώς εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζουν κάποιου είδους διατροφική διαταραχή. Ορισμένες μπορεί να είναι επικίνδυνες ακόμα και για τη ζωή τους. Φαίνεται όμως πως η διατροφικές διαταραχές δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία μας. Νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων έδειξε πως οι γυναίκες που πάσχουν από κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής, όπως η ψυχογενής βουλιμία ή ανορεξία, εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα να κλέψουν ή να υποπέσουν σε άλλη παραβατική συμπεριφορά.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη Σουγιάνγκ Γιάο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 960.000 γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Eating Disorders.
Από την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώθηκε αυξημένη συχνότητα κλοπών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών στις γυναίκες με διαταραχές πρόσληψης τροφής, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, τα περιστατικά κλοπών και άλλων παρανομιών ήταν 12% και 7% αντίστοιχα στις γυναίκες με ψυχογενή ανορεξία, καθώς επίσης 18% και 13% στις γυναίκες με ψυχογενή βουλιμία, έναντι 5% και 6% αντίστοιχα στις γυναίκες χωρίς διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη μελέτης του μηχανισμού που συνδέει την ψυχοπαθολογία αυτών των διαταραχών με την παραβατική συμπεριφορά, καθώς, επίσης, να αναζητηθούν τρόποι θεραπείας της τάσης αυτής.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν και την γεύση
Διατροφικές διαταραχές: Το 6% του πληθυσμού στην Ελλάδα νοσεί