Μαγνήσιο: Γιατί να καταναλώσετε περισσότερο εάν έχετε ημικρανίες;

26-08-2017

Το μαγνήσιο αποτελεί ένα από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά το οποίο δεν μπορεί να συνθέσει ο ίδιος ο οργανισμός, το έχει όμως απόλυτη ανάγκη. Ο ρόλος του είναι πολλαπλός. Κάθε κύτταρο του σώματος χρειάζεται το μαγνήσιο για να παράξει ενέργεια, την ίδια όμως στιγμή καθορίζει την υγεία των οστών, του νευρικού συστήματος αλλά και της καρδιάς.

Έλλειψη μαγνησίου & ημικρανίες

Το μεγαλύτερο ποσοστό του μαγνησίου αποθηκεύεται στα οστά, αφήνοντας πολύ μικρή ποσότητα να κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα. Αυτή η κατανομή του μαγνησίου στο σώμα, καθιστά δύσκολη την ανίχνευση της ανεπάρκειάς του μέσω των κοινών εξετάσεων αίματος. Σαν αποτέλεσμα, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου περνούν πολύ συχνά απαρατήρητα. Εκτός από την ελλειπή διατροφή, πολλοί ακόμη παράγοντες επηρεάζουν τις αποθήκες του οργανισμού στο πολύτιμο αυτό συστατικό. Έχει παρατηρηθεί πως άτομα με παθήσεις όπως καρδιά και ζαχαρώδης διαβήτης, αλλά και οι χρήστες συγκεκριμένων φαρμάκων όπως τα διουρητικά, εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες έλλειψης μαγνησίου. Ανάμεσα στις «παρενέργειες» της ανεπάρκειας φαίνεται πως είναι και οι ημικρανίες.

Πώς σχετίζεται το μαγνήσιο με τις ημικρανίες;

Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει ποια είναι τα ακριβή αίτια εμφάνισης της ημικρανίας. Υποθέτουν όμως πως η γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με την «υπερδιέγερση» του νευρικού συστήματος, βρίσκονται στη ρίζα του προβλήματος. Πώς όμως μπλέκεται το μαγνήσιο στη διαδικασία αυτή; Για ακόμα μία φορά δεν είναι δυνατό να περιγραφεί ένας συγκεκριμένος μηχανισμός δράσης. Αυτό συμβαίνει διότι πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό με ολιστική δράση στα βιολογικά μονοπάτια, και όχι για μία μονοσήμαντη φαρμακευτική ουσία. Αν θέλαμε να συνοψίζουμε, με απλά λόγια, τους τρόπους με τους οποίους πιθανά το μαγνήσιο ανακουφίζει από τις ημικρανίες, θα λέγαμε ό,τι:

  • Επιδρά στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων.
  • Ρυθμίζει την έκκριση, ή όχι, νευροδιαβιβαστών.
  • Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος.

Από την θεωρία στην πράξη

Για του λόγου το αληθές οι επιστήμονες έχουν διεξάγει ικανοποιητικό αριθμό μελετών που αποδεικνύουν τόσο πως άτομα με ημικρανίες εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, όσο και πως η χορήγηση μαγνησίου ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τη συχνότητα των επεισοδίων. Η ακριβής μορφή, δοσολογία και το διάστημα χορήγησης του θρεπτικού συστατικού δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα πλήρως. Δεδομένης όμως της επιρροής που έχουν η ημικρανίες στην ποιότητα ζωής των ατόμων, η πρόσληψη μαγνησίου αποτελεί ένα ασφαλές και οικονομικό εργαλείο πρόληψης και αντιμετώπισης.

Το μαγνήσιο στη διατροφή

Το μαγνήσιο αφθονεί στην καθημερινή διατροφή. Θα το βρείτε στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα όσπρια, στο σπανάκι και τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στους ξηρούς καρπούς. Ειδικότερα τα συμπληρώματα διατροφής μαγνησίου περιέχουν μεγαλύτερες δόσεις, στις οποίες και έχει αποδοθεί η θεραπευτική δράση του συστατικού. Εάν υποφέρετε από ημικρανίες, ξεκινήστε δόση μαγνησίου 400mg ημερησίως, ενώ εάν εμφανίζεται έλλειψη πιθανά χρειάζεται να διπλασιάσετε τη δόση.

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν δεν γνωρίζεται την αιτία για τις ημικρανίες, ή εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή ενταθούν.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία:

Mauskop A, Varughese J. Why all migraine patients should be treated with magnesium. J Neural Transm (Vienna). 2012 May;119(5):575-9.

Sun-Edelstein C, Mauskop A. Role of magnesium in the pathogenesis and treatment of migraine. Expert Rev Neurother. 2009 Mar;9(3):369-79.