Καφές: Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία

30-08-2017

Μπορεί ο καφές να έχει κατηγορηθεί για αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα. Ταχυκαρδία, τρέμουλο… Όταν πιούμε πολύ, σίγουρα θα το καταλάβουμε. Φαίνεται όμως πως δεν είναι ακριβώς έτσι. Νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως η αυξημένη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο της Ναβάρα στην Ισπανία μελέτησαν  22.500 αποφοίτους ισπανικών πανεπιστημίων, που είχαν λάβει μέρος σε μελέτη που ξεκίνησε το 1999.
Στην τελική ανάλυση συμπεριλήφθησαν δεδομένα για 19.896 άτομα, κατά μέσο όρο 37,7 ετών όταν εγγράφηκαν στη μελέτη. Στην αρχή είχαν όλοι συμπληρώσει διατροφικά ερωτηματολόγια και είχαν δώσει κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα, ενώ είχαν υποβληθεί και σε μετρήσεις δεικτών υγείας.

Στην συνέχεια ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για δέκα χρόνια και στοιχεία για τους θανάτους συγκεντρώθηκαν από εθνικά αρχεία, τις οικογένειες των συμμετεχόντων και τοπικές αρχές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), στη Βαρκελώνη.

Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Αντελα Ναβάρρο και οι συνεργάτες της ο καφές μπορεί να είναι μέρος της υγιεινής ζωής.

«Ο καφές είναι από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωσή του μπορεί να σχετίζεται αντίστροφα με τη θνησιμότητα ανεξαρτήτου αιτιολογίας, αλλά αυτό δεν έχει ερευνηθεί σε μεσογειακή χώρα», εξήγησε η ισπανίδα ερευνήτρια.

 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης απεβίωσαν 337 άτομα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 64% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν ποτέ ή σχεδόν ποτέ καφέ. Για κάθε επιπλέον δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως ο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά 22%.

Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης κατά πόσο το φύλο, η ηλικία ή η εφαρμογή των αρχών της μεσογειακής διατροφής επιδρούσαν στη σχέση καφέ-θνησιμότητας. Διαπίστωσαν, λοιπόν, σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και ηλικίας. Στα άτομα που ήταν τουλάχιστον 45 ετών, η κατανάλωση δύο επιπλέον φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωνε κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου, πράγμα που δεν ίσχυε για τα νεότερα άτομα.

«Συνεπώς, τα ευρήματά μας τεκμηριώνουν ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής των υγιών ατόμων», κατέληξε η Δρ Ναβάρρο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Πως θα καταλάβω ότι πίνω πολύ;
Καφές: Πόσο πρέπει να πίνω την ημέρα;