Εγκυμοσύνη: Τα αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν την ψυχική υγεία του παιδιού

15-09-2017

Πολλές γυναίκες στις ημέρες μας αναγκάζονται να καταφύγουν στα αντικαταθλιπτικά χάπια. Αυτά φυσικά δεν μπορούν να σταματήσουν όταν μένουν έγκυες. Τώρα, νέα έρευνα Δανών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ελάμβαναν αντικαταθλιπτική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχιατρικών διαταραχών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αάρχους στη Δανία αξιολόγησαν στοιχεία για περισσότερα από 905.000 παιδιά που είχαν γεννηθεί στη Δανία την περίοδο 1998-2012. Τα παιδιά είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έως 16,5 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων 32.400 παιδιά διαγνώστηκαν με ψυχιατρική διαταραχή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The BMJ. Όπως έδειξαν, ο 15ετής κίνδυνος ψυχιατρικής διαταραχής ήταν 8% μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες κατά την κύηση δεν είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά. Για όσα των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει πριν την κύηση ο κίνδυνος ήταν 11,5%. Και ο κίνδυνος έφτανε στο 14,5% για τους απογόνους γυναικών που είχαν πάρει πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης ή που ξεκίνησαν τη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ενώ ήταν έγκυες.

Ωστόσο οι ερευνητές σπεύδουν να τονίσουν ότι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων θα πρέπει να γίνει με προσοχή, αφού επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης και έτσι η σχέση που εντοπίστηκε μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα της μητρικής ψυχικής πάθησης συνδυαστικά με την ενδομήτρια έκθεση στα αντικαταθλιπτικά.

«Οι μητέρες με τα σοβαρότερα συμπτώματα είναι πιθανότερο να λαμβάνουν αγωγή και κατά την κύηση. Επίσης, η απόφαση διακοπής ή συνέχισης της αντικαταθλιπτικής αγωγής στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να γίνεται με κοινή απόφαση ασθενούς-γιατρού. Οι μονομερείς αποφάσεις μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στη μητέρα και το κυοφορούμενο έμβρυο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Αυτές είναι οι στάσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Εγκυμοσύνη: Το κινητό δεν είναι επικίνδυνο για το μωρό