363 περιστατικά πρώιμης σύφιλης στην Ελλάδα το 2012

26-12-2016

Σοβαρό πρόβλημα υγείας εξακολουθούν να αποτελούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα: καθημερινά, περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα προσβάλλονται από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, με την πλειονότητα των προσβαλλόμενων να είναι ασυμπτωματικοί.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2012 δηλώθηκαν 363 περιστατικά πρώιμης σύφιλης, 238 περιστατικά γονόρροιας και 732 περιστατικά χλαμυδιακών λοιμώξεων. Το  σύνολο των δηλωθέντων χλαμυδιακών λοιμώξεων τα οποία πληρούν τον Ευρωπαϊκό Ορισμό κρούσματος ανέρχεται σε 396 (54,2% των συνολικών δηλωθέντων κρουσμάτων).

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν με αφορμή την διεξαγωγή του 10ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Λοιμώξεων που διοργανώνεται και φέτος από την Δ’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής: Καθηγητής Γεώργιος Λ. Πετρίκκος Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος). Τα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις  χλαμιακές λοιμώξεις, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηρίαση κόλπωση, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τη φθειρίαση του εφηβαίου, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη. 

Τα ΣΜΝ αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

  • Καθημερινά, περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα προσβάλλονται από ένα ΣΜΝ.
  • Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι  500 εκ. άτομα νοσούν από ένα εκ των 4 κυριοτέρων ΣΜΝ (χλαμύδια, γονόροια, σύφιλη και τριχομονάδωση).
  • Η πλειονότητα των προσβαλλόμενων από ΣΜΝ είναι ασυμπτωματικοί.
  • Ορισμένα ΣΜΝ μεγαλώνουν τον κίνδυνο προσβολής από τον HIV κατά 3 και περισσότερες φορές.

Το  Ευρωπαϊκό  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC συντονίζει την επιτήρηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων Νοσημάτων στην Ευρώπη. Το 2011 στην Ευρώπη δηλώθηκαν 39.179 κρούσματα γονόρροιας, 20.004 περιστατικά σύφιλης και 346.911 περιστατικά χλαμυδιακών λοιμώξεων. Ο μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων καταγράφεται, σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, στους οποίους παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά γονόρροιας και σύφιλης καθώς και τα νεαρά άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών, στα οποία παρατηρούνται κυρίως χλαμυδιακές λοιμώξεις και γονόρροια. Ο αυξημένος αριθμός χλαμυδιακών λοιμώξεων και γονόρροιας στα νεαρά άτομα μερικώς μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι σε αυτή την ομάδα στοχεύει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για χλαμυδιακές λοιμώξεις σε χώρες που αυτό εφαρμόζεται συστηματικά (Ηνωμένο Βασίλειο και Σκανδιναβικές χώρες).