Ένας στους πέντε Έλληνες άνω των 70 ετών θα εμφανίσει Αλτσχάιμερ

22-09-2017

Ένας στους 5 ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών και ένας στους 3 άνω των 85 ετών, στην Ελλάδα θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο αριθμός των ατόμων με άνοια στη χώρα μας θα αυξηθεί δραματικά, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ελληνικού πληθυσμού.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ ,η Eταιρεία Alzheimer Αθηνών παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 200.000 Έλληνες έχουν άνοια. Από την πλευρά του ο καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, κ. Νικος Σκαρμέας  ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα  επιδημιολογικής μελέτης στη χώρα μας.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής 11,8% χαμηλότερη. Παράλληλα, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκδήλωση με θέμα “Αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη”.