Πρωινό: Η παράλειψη του κάνει κακό στην καρδιά

05-10-2017

Λένε πως το πρωινό είναι ο Βασιλιάς των γευμάτων. Και φαίνεται πως αυτό επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως οι μεσήλικες που συστηματικά παραλείπουν το πρωινό γεύμα είναι πιθανότερο να έχουν αποφραγμένες καρδιακές αρτηρίες.

Οι αθηρωματικές πλάκες ειναι εναποθέσεις λίπους, ασβεστίου και άλλων ουσιών που μπορούν να συσσωρευθούν στις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση και σκλήρυνση, δηλαδή αθηροσκλήρωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων επιπλοκών.

Ερευνητές από τη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 4.000 ενήλικες, 40-54 ετών από την Ισπανία. Το 3% χρονίως παρέλειπε το πρωινό, ενώ το 27% έτρωγε τακτικά ένα γενναίο πρωινό γεύμα, δηλαδή το 20% των ημερήσιων θερμίδων προερχόταν απ’ αυτό. Το 70% του δείγματος, ωστόσο, έτρωγε έναν σχετικά χαμηλών θερμίδων πρωινό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι τρεις αυτές ομάδες είχαν διαφορετικές πιθανότητες να έχουν υποκλινική αθηροσκλήρωση.

Σχεδόν το 75% όσων παρέλειπαν το πρωινό είχε αθηρωματικές πλάκες. Στην ομάδα του μεγάλου πρωινού το ποσοστό ήταν 57% και στην ομάδα του ολιγοθερμιδικού 64%.

Οι λάτρεις του πρωινού ήταν υγιέστεροι από πολλές πλευρές, αφού γενικά έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά και άπαχο κρέας. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι ή να έχουν υπέρταση, διαβήτη ή μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

«Δεν υπονοούμε ότι όταν παραλείπεις το πρωινό γεύμα αποκτάς αθηρωματικές πλάκες. Αλλά για πολλούς ανθρώπους η παράλειψη αυτού του γεύματος κρύβει μια σειρά κακών συνηθειών από πίσω. Τείνουν να τρώνε πολύ και αμφιλεγόμενες τροφές», εξηγούν οι επιστήμονες και συμπληρώνουν ότι η παράλειψη του πρωινού έχει αρνητική επίπτωση στη ρύθμιση των ορμονών της όρεξης, στη γλυκόζη του αίματος και στην ινσουλίνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πρωινό: Είναι απαραίτητο για μια γερή καρδιά
Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό κινδυνεύουν με υποσιτισμό