Καρδιά: Γιατί οι άνδρες παθαίνουν αρρυθμία νωρίτερα από τις γυναίκες;

18-10-2017

Μια ακόμα έρευνα που επιβεβαιώνει πως οι γυναίκες έχουν πιο δυνατές καρδιές από τους άντρες. Γερμανοί επιστήμονες βρήκαν τώρα πως οι άντρες εμφανίζουν αρρυθμίες πολύ νωρίτερα στη ζωή τους από τις γυναίκες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Καρδιολογικό Κέντρο του Αμβούργου στη Γερμανία μελέτησαν ιατρικά αρχεία για σχεδόν 80.000 άτομα από 24 έως 97 ετών στην Ευρώπη, που αρχικά δεν έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή. Κατά τη διάρκεια των 13 ετών που διήρκησε η έρευνα, πάνω από το 6% των ανδρών και το 4% των γυναικών διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation, έδειξαν πως οι άντρες εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, μια δεκαετία νωρίτερα από τις γυναίκες.
Γιατί όμως; Επειδή, τα περιττά κιλά αν και είναι επιβαρυντικά και για τα δύο φύλα, για τους άντρες φαίνεται ότι προκαλούν περισσότερα προβλήματα αναφορικά με την καρδιακή λειτουργία.

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή. Και αν οι προληπτικές στρατηγικές στοχεύουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνους, τότε θα δούμε μια αξιοσημείωτη μείωση στα νέα κρούσματα κολπικής μαρμαρυγής», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κριστίνα Μαγκνουσσεν.

Όπως φάνηκε από την μελέτη, ο κίνδυνος διάγνωσης αυξανόταν απότομα στους άντρες μετά την ηλικία των 50 ετών και στις γυναίκες μετά τα 60. Μέχρι τα 90, σχεδόν το ένα τέταρτο αντρών και γυναικών είχαν πια διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και υψηλότερων επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα, δείκτης εσωτερικής φλεγμονής. Επιπλέον, η σχέση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και περιττών κιλών ή παχυσαρκίας ήταν εντονότερη στους άντρες (31%) απ’ ότι στις γυναίκες (18%).

«Καθώς ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος φαίνεται να είναι πιο επιβαρυντικός για τους άντρες, ο έλεγχος του βάρους είναι καίριας σημασίας, ειδικά για όσους άνδρες είναι ήδη παχύσαρκοι ή έχουν περιττά κιλά», εξηγεί η Δρ Μαγκνουσσεν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Κάνει καλό στην καρδιά των αντρών
Αυτές είναι οι 3 συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά μας