“Ελληνικά κενά” στη διακίνηση και εμπορία ανθρώπινων ιστών για μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς

06-11-2017

«Κενά» στο σύστημα εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας ανθρώπινων ιστών για μεταμόσχευση κερατοειδούς στην Ελλάδα αποκαλύπτει πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο συντάχθηκε μετά από έρευνα που διενήργησε κλιμάκιο ειδικών ελεγκτών, μοσχεύματα που εισάγονται στη χώρα μας προέρχονται από μη αναγνωρισμένες τράπεζες ιστών κερατοειδούς και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ληφθεί από τον δότη χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες που επιβάλλει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από το πόρισμα:

  • Εισήχθησαν στην Ελλάδα σχεδόν και χρησιμοποιήθηκαν σε επεμβάσεις, ιστοί και μοσχεύματα κερατοειδούς που προήλθαν από πτωματικούς δότες, οι οποίοι είχαν υποστεί χημειοθεραπεία ή και ακτινοβολία, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαγορεύει τη χρήση τέτοιων μοσχευμάτων. Η εισαγωγή έγινε από εταιρείες ιστών οι οποίες λειτουργούν στην Ελλάδα και είχαν συμβληθεί με τράπεζες ιστών του εξωτερικού, εκτός ΕΕ, που τους τα προμήθευσαν.
  • Σε δύο νοσοκομεία, εντοπίστηκαν μοσχεύματα (που τοποθετήθηκαν σε ασθενείς) που προέρχονταν από τράπεζες ιστών του εξωτερικού οι οποίες δεν είχαν συμβληθεί με τις εν Ελλάδι αδειοδοτούμενες από το υπουργείο Υγείας εταιρείες εισαγωγής!

Ήδη το πόρισμα έχει σταλεί στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να αναζητηθούν κατά περίπτωση πιθανές πειθαρχικές ευθύνες. Σημειώνεται ότι η έρευνα – έγινε μετά από καταγγελία που κατατέθηκε στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης – ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι.