Απιστία: Πως αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

08-11-2017

Αρκετό μελάνι έχει χυθεί από τους επιστήμονες σχετικά με το θέμα της απιστίας. Φαίνεται πως, όπως έχουν δείξει αρκετές έρευνες, η απιστία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τόσο των αντρών όσο και των γυναικών. Η μοιχεία, φαίνεται να έχει αναφερθεί σαν απότομος «συνουσιακός θάνατος» στους άντρες με εξωσυζυγικές σχέσεις. Σε αυτούς τους θανάτους, φαίνεται πώς το ένα τρίτο είναι λόγω στεφανιαίας νόσου.

Συγκεκριμένα, μία από τις μελέτες αναφέρει πως οι άντρες που έκαναν σεξ με εξωσυζυγική σύντροφο, παρουσίασαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ασχέτως της υψηλής συχνότητας της σεξουαλικής πράξης (International Journal of Andrology, 2011).

Στις περισσότερες μελέτες, η υπόθεση εργασίας απο τους ερευνητές στην επιβάρυνση της λειτουργίας της καρδιάς κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης με την εξωσυζυγική σύντροφο συμπεριέλαβε τις εξής παραμέτρους:
– Tην ηλικία της συντρόφου π.χ. νεότερη εξωσυζυγική σύντροφος,
– Την σεξουαλική πράξη ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού,
– Την αυξημένη πίεση λόγω υπερδιέγερσης την στιγμή της σεξουαλικής συνεύρεσης,
– Σε κάποιες περιπτώσεις το ενοχικό συναίσθημα, που μπορεί να προκαλεί αυξημένο στρες.

Η θεωρία της εξέλιξης στην απιστία
Ιστορικά, αν αναφερθούμε εν συντομία, η ανάγκη για διαιώνιση του είδους, έκανε απαραίτητη την ύπαρξη πολλαπλών συντρόφων. Στην εξελικτική της πορεία μέσα στα χρόνια, τις διαφορετικές εποχές, η μονογαμία τότε δεν είχε να κάνει με την αγάπη. Ο γάμος τα παλιά χρόνια, έπαιζε το ρόλο ενός οικονομικού εγχειρήματος και τότε η απιστία απειλούσε την οικονομική ασφάλεια. Οι άντρες στηρίζονταν στην πίστη των γυναικών, προκειμένου να διασφαλίσουν τους δικούς τους απογόνους, καθώς και το ποιος θα κληρονομήσει μετέπειτα «τα χωράφια».

Σήμερα, ο γάμος είναι μια «ερωτική συμφωνία», έτσι η απιστία απειλεί την συναισθηματική ασφάλεια που νιώθουν οι άνθρωποι. Τραγική ειρωνία αποτελεί το ότι τα παλιότερα χρόνια, οι άνθρωποι στρέφονταν προς την μοιχεία μέσα απο την οποία, μπορούσαν να βιώσουν την αληθινή αγάπη. Σήμερα, όμως, που η αναζήτηση της αγάπης, βιώνεται μέσα απο το θεσμό του γάμου, η μοιχεία το καταστρέφει. Η έννοια της μονογαμίας σήμαινε, ένας σύντροφος για πάντα. Σήμερα μονογαμία σημαίνει, ένας σύντροφος τη φορά. Συνήθως οι άνθρωποι παντρεύονταν και κάνανε σεξ για πρώτη φορά. Σήμερα οι άνθρωποι παντρεύονται και σταματάνε να κάνουν σεξ με άλλους.

Καθώς οι εποχές άλλαξαν, η μονογαμία παρουσίασε μεγαλύτερο πλεονέκτημα στους άντρες άλλα και τις γυναίκες, σαν ένα σημείο υπεροχής και ασφάλειας. Ως εκ τούτου, η μονογαμία άρχισε να παίρνει ηθικές διαστάσεις. Η παραβίαση της «ιερότητας» του γάμου, ή μιας σταθερής σχέσης, έχει πια στιγματιστεί στις περισσότερες κουλτούρες/πολιτισμούς, ως παραβίαση «των κανόνων».

«Υποψήφιοι» της απιστίας
Οι δείκτες της απιστίας, ποικίλουν και ο ερευνητές υποθέτουν πως είναι υψηλότεροι από ότι αναφέρονται στατιστικά. Για παράδειγμα, ενώ μια έρευνα μπορεί να δείχνει ότι το 30 με 50% των παντρεμένων αντρών έχουν απατήσει κάποια στιγμή στη ζωή τους τη σύζυγο τους, μια επόμενη έρευνα από το Journal of Sexual Research (1997) αναφέρει ένα 15 με 25% των αντρών στη μοιχεία.

Επιπροσθέτως, εκτιμάται πως το 1,5 με 4%, των συζύγων απατούν. Άλλες παλι έρευνες θέτουν υψηλότερα νούμερα με το 11% των Αμερικανών να έχουν απατήσει τη σύζυγο, το προηγούμενο έτος.

Αυτό που φάνηκε να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι αντιφατικές πληροφορίες σε σχέση με την διάρκεια της σχέσης και την πιθανότητα της απιστίας, αλλά και τον τύπο του άντρα που κάνει την απιστία. Σύμφωνα με έρευνα από το Journal of Sexual Medicine (2009), δηλαδή, όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια της σχέσης (πάνω από 10 χρόνια), τόσο πιο πιθανό ήταν για τον άντρα να απατήσει.

Σχετικά με τον τύπο του άντρα που απατάει πιο συχνά, οι ερευνητές κατέληξαν σε κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως:
– Yψηλή σεξουαλική επιθυμία,
– Yψηλά επίπεδα τεστοστερόνης,
– Kυριαρχική προσωπικότητα
– Aνταγωνιστικός και εγωκεντρικός χαρακτήρας
– Σαγηνευτικός με υψηλή σεξουαλική αυτοπεποίθηση,
– Χαμηλά επίπεδα ενοχών και δυσφορίας με την αυτοϊκανοποίηση,
– Λιγότερα περιστατικά πρόωρης εκσπερμάτισης και σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας.

Ένας τομέας που επίσης φάνηκε να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη μοιχεία είναι τα παιδιά. Τα παιδιά μπορεί να είναι και αποτρεπτικός παράγοντας στη μοιχεία, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν πως η παρουσία των παιδιών στο σπίτι, μπορεί και να μειώσει την σεξουαλική απόλαυση, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για εξωσυζυγική σχέση. Τέλος, η εμφάνιση του στρες στους περισσότερους τομείς: γάμος, παιδιά, εργασία, καθημερινές υποχρεώσεις και κατ’ επέκταση το καθημερινό άγχος, τείνουν να αυξάνουν τις πιθανότητες για να απιστήσει ένας άντρας, και πολλές φορές αυτό να αποβεί μοιραίο.

Γιατί επιλέγει να απιστήσει
Στην «καρδιά» μιας εξωσυζυγικής σχέσης, φαίνεται να υπάρχει η επιθυμία και λαχτάρα του ανθρώπου για συναισθηματική σύνδεση, για ανανέωση, για αναβίωση της αίσθησης ελευθερίας, για αυτονομία που πιθανόν έχει χαθεί, καθώς και επιθυμία για σεξουαλική ένταση. Η μοιχεία στο πυρήνα της μοιάζει να είναι μια επιθυμία για αναβίωση των χαμένων πλευρών του εαυτού, μια προσπάθεια για να φέρει ο εκάστοτε άνθρωπος τη ζωτικότητα ενάντια στην απώλεια. Δεν είναι ο σύντροφος από τον οποίο φεύγει και απομακρίνεται ψυχικά, απομακρύνεται από αυτό που στη πορεία έγινε. Ψάχνει δηλαδή να βρει έναν άλλο εαυτό, εκείνον που κάπου στη πορεία χάθηκε.

Κάθε εξωσυζυγική σχέση θα συμβάλλει στο να επαναπροσδιοριστεί η αρχική σχέση, εκείνη δηλαδή η οποία έχει στην ουσία πληγεί από την απιστία, και κάθε ζευγάρι θα αναλάβει την ευθύνη στο να αποφασίσει ποιο θα είναι το κληροδότημα της μοιχείας. Πως θα μπορέσουν μέσα από γνήσια επικοινωνία οι δύο σύντροφοι να ξαναχτίσουν σε νέες βάσεις τη σχέση τους, προστατεύοντας ταυτόχρονα την συναισθηματική άλλα και την σωματική τους υγεία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Απιστία: Πιο συχνή στα χρόνια των social media
Απιστία: Το σχήμα του προσώπου δείχνει εάν θα σας απατήσει