Σεξ: Πόσες ημέρες μετά τον τοκετό μπορεί να κάνει μια γυναίκα;

10-11-2017

Πόσο πρέπει να περιμένω μετά τον τοκετό μέχρι να ξανακάνω σεξ με τον άντρα μου; Αυτό είναι ένα ερώτημα που αφορά πάρα πολλές γυναίκες που έχουν μόλις αποκτήσει το μωράκι τους. Ποια είναι η απάντηση; Υπάρχουν πολλά που μπορούν να επηρεάσουν την απάντηση.

Ενώ κατά τη διάρκεια της κύησης το ζήτημα του σεξ τίθεται υπό την οπτική της ασφάλειας του μωρού, μετά τον τοκετό το κρίσιμο ζήτημα είναι το κατά πόσον το σώμα της λεχώνας έχει επιστρέψει σε κατάσταση που να ευνοεί ή να επιτρέπει τις επαφές. Κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, μάλλον το σεξ είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό της λεχώνας.

Οι λόγοι για αυτό μπορεί να είναι πολλοί:
Επούλωση της περινεοτομής (της τομής που γίνεται για να διευκολύνει την έξοδο του μωρού από τον κόλπο)
Επούλωση καισαρικής τομής
Φυσιολογική αιμορραγία μετά τον τοκετό
Κούραση από τη διαδικασία του τοκετού
Οι απαιτήσεις του νεογέννητου
Τα αυξομειούμενα επίπεδα των ορμονών, που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα του κόλπου ή μειωμένη επιθυμία, που μπορεί να κρατήσει για μήνες.
Πόνος στο στήθος ή εξάντληση εξαιτίας του θηλασμού
Συναισθηματικά ζητήματα, όπως η επιλόχια κατάθλιψη

Ως γενική αρχή, το σεξ μετά τον τοκετό είναι ασφαλές, όταν έχουν επουλωθεί οι τομές και έχουν επανέλθει οι ευαίσθητοι ιστοί του κόλπου στην πρότερη κατάσταση, κάτι που συμβαίνει λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Στο ίδιο διάστημα ο τράχηλος κλείνει και η αιμορραγία σταματάει. Εξίσου σημαντικό είναι να νιώθει η γυναίκα συναισθηματικά έτοιμη να έχει επαφές.

Όπως ανακύπτει από τα παραπάνω, το ζήτημα του σεξ πριν και μετά τον τοκετό έχει εντελώς διαφορετική διάσταση: πριν τον τοκετό προβληματίζει το ζευγάρι η ομαλή έκβαση της κύησης και η ασφάλεια του εμβρύου, ενώ μετά τον τοκετό προέχει η σωματική και ψυχολογική ετοιμότητα της λεχώνας να επανέλθει στη σεξουαλική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αναδεικνύεται η αξία της εγκράτειας και της υπομονής! Το σεξ πρέπει να αποφεύγεται είτε όταν υπάρχει σχετική ιατρική ένδειξη και το συνιστά ο γυναικολόγος είτε όταν, απλά, η γυναίκα, έγκυος ή λεχώνα, δεν νιώθει σωματικά και συναισθηματικά έτοιμη για αυτό. Άλλωστε, ένα ζευγάρι που πριν την εγκυμοσύνη είχε κανονική σεξουαλική ζωή, είναι αναμενόμενο ότι μετά τον τοκετό θα επανέλθει σε αυτήν, νωρίτερα ή αργότερα!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μειωμένη η όρεξη για σεξ για τις γυναίκες μετά τη γέννα