5 τροφές που δεν πρέπει να φάτε πριν το Μαραθώνιο!

09-11-2017

Και ενώ ο κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι προ των πυλών, πολλοί αθλητές, ή απλά αθλούμενοι, απασχολούνται με τις διαφορετικές στρατηγικές διατροφικής υποστήριξης της όλης προσπάθειας. Την προσοχή όπως πάντα τραβούν οι υδατάνθρακες και το γνωστό στην αγγλική γλώσσα ως carbohydrate loading. Εξίσου σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως κατέχουν και οι πρωτεΐνες, και φυσικά η καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

Τι θα συνέβαινε όμως εάν είχατε μείνει πιστοί στις προπονητικές και διατροφικές σας συνήθειες, και κάνατε τη λάθος επιλογή το πρωινό πριν το αγώνα; Για να μην «πετάξετε στα σκουπίδια» την προσπάθειά σας, αλλά και για να αποφύγετε συμπτώματα όπως η ναυτία, η τάση για έμετο και η πρόωρη κόπωση, αποφύγετε να καταναλώσετε τις 5 παρακάτω τροφές πριν το μεγάλο αγώνα!

Καφές

Μπορεί να ξυπνάει σώμα και πνεύμα σε μία κανονική ημέρα, αποφύγετε όμως την κατανάλωση καφέ την ημέρα πριν τον αγώνα. Ο λόγος είναι η αυξημένη παραγωγή γαστρικών υγρών που ενδέχεται να αποτελέσουν αιτία παλινδρόμησης και καούρας κατά τη διάρκεια του αγώνα. Εναλλακτικά προτιμήστε ένα τσάι.

Γάλα

Υπολογίζεται πως περίπου 6 στους 10 αθλητές αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα οι οποίες οφείλονται στη λακτόζη. Η τελευταία αποτελεί το βασικό υδατάνθρακα κυρίως στο γάλα, αλλά και στα υπόλοιπα γαλακτοκομικά. Αποφύγετε το γάλα την προηγούμενη μέρα και το πρωινό του μαραθωνίου.

Άσπρη ζάχαρη

Η άσπρη ζάχαρη, τα ζαχαρωτά και τα συναφή προϊόντα αυξάνουν απότομα το ζάχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα να ρίχνουν τα επίπεδα της ενέργειας λίγα λεπτά μετά. Προτιμήστε «σύνθετους» υδατάνθρακες όπως αυτούς που θα βρείτε στα δημητριακά ολικής άλεσης.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των αθλητών. Η σπουδαιότητά τους οφείλεται εν μέρει στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες όμως ενδέχεται να αναστατώσουν το στομάχι σας πριν τον αγώνα, εξαιτίας της αργής τους απορρόφησης. Περισσότερο συμπυκνωμένη πηγή φυτικών ινών αποτελούν τα αποξηραμένα φρούτα. Προτιμήστε μία χούφτα ξηρούς καρπούς για ένα γρήγορο σνακ.

Αλλαντικά

Αποφύγετε αν προσθέσετε στο τοστ πριν τον αγώνα αλλαντικά, καθώς το κόκκινο κρέας περιέχει αρκετές πρωτεΐνες και λιπαρά. Η διατροφική του αξία επιβραδύνει την απορρόφηση από το στομάχι, γεγονός που μπορεί να «ενοχλήσει» το στομάχι σας. Προτιμήστε σάντουιτς με τυρί ή φυστικοβούτυρο.

Επιλέξτε ένα πρωινό που θα σας βοηθήσει να κάνετε τη διαφορά!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com