Αντιβίωση: Ποια είναι η πλέον κοινή γαστρεντερική παρενέργεια;

27-11-2017

Η αντιβίωση, μαζί με τα αντιπυρετικά φάρμακα έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Καθώς η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στη συνταγογράφηση αντιβιώσεων ανά την Ευρώπη, θα πρέπει να γνωρίζεε πως τα οφέλη της δεν έρχονται χωρίς επιπτώσεις. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που κρύβουν οι αντιβιώσεις είναι η ανθεκτικότητα, δηλαδή η πιθανότητα ο οργανισμός να συνηθίσει την δράση τους και να μην μπορεί πλέον να ανταποκριθεί. Βραχυπρόθεσμα όμως η χρήση αντιβιώσεων, αλλά και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές γαστρεντερικές διαταραχές με κυριότερη τη διάρροια.

Γιατί η αντιβίωση προκαλεί διάρροια;

Στο έντερο του ανθρώπου ζουν δισεκατομμύρια καλοί μικροοργανισμοί, τους οποίους ενδεχομένως να έχετε ακουστά και ως προβιοτικά. Μεταξύ άλλων, ο ρόλος τους είναι να ισορροπούν την εντερική λειτουργία και να εξουδετερώνουν την δράση τον βλαβερών βακτηρίων με τα οποία τα προβιοτικά αναγκάζονται να «συγκατοικήσουν» στο έντερό σας. Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει πως τα αντιβιωτικά σκοτώνουν τα «καλά» βακτήρια, επιτρέποντας την ανάπτυξη λιγότερο ωφέλιμων μικροοργανισμών. Ο πιο γνωστός από αυτούς έχει το περίεργο όνομα Clostridium difficile (C. difficile) και παράγει χημικές ουσίες που ερεθίζουν τα τοιχώματα του εντέρου, προκαλώντας διάρροια και άλλες γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Οι διατροφικές συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματα της διάρροιας, μέχρι να ολοκληρώσετε την αντιβιωτική αγωγή που σας έχει προτείνει ο γιατρός.

Ενυδατωθείτε καλά!

Πίνεται μικρές ποσότητες υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να εντείνουν τα συμπτώματα. Ακόμη προτιμήστε υγρά όπως το νέκταρ φρούτων, ισοτονικά ροφήματα, τσάι και νερό σε θερμοκρασία όμως δωματίου.

Επιλέξτε τις κατάλληλες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες της μπανάνας, του ρυζιού, του άσπρου ψωμιού και των άσπρων ζυμαρικών, απορροφούν νερό στο έντερο και επιβραδύνουν την κινητικότητά του. Προτιμήστε επίσης κράκερς, φρυγανιές, φρούτα κομπόστα χωρίς τις φλούδες και βρώμη. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες.

Αλατίστε παραπάνω το φαγητό

Η διάρροια έχει σαν επίπτωση την παράλληλη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Οι τελευταίοι αποτελούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που διαλύονται στα υγρά του σώματος. Σε αυτούς ανήκουν το νάτριο, το κάλιο, το χλώριο και άλλα. Για το λόγο αυτό βάλτε λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό σας, καταναλώστε μπανάνες και ισοτονικά ροφήματα.

Ένα γιαούρτι την ημέρα

Παρ’ότι η κατανάλωση γάλακτος δεν συνίσταται σε περιόδους έξαρσης της διάρροιας, το γιαούρτι είναι πηγή καλών προβιοτικών βακτηρίων. Θυμηθείτε πως τα τελευταία θα βοηθήσουν τη λειτουργία του εντέρου να επανέλθει σταδιακά. Προτιμήστε Ελληνικού τύπου στραγγιστά γιαούρτια, χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά ή ζάχαρη. Για να ενισχύσετε την λήψη προβιοτικών, επιλέξτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που συνδυάζει προβιοτικούς μικροοργανισμούς με πρεβιοτικά (π.χ. ινσουλίνη).

Πολλά και συχνά γεύματα

Αποφύγετε τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα που προκαλούν διάρροια. Προτιμήστε τα πολλά και συχνά σνακ μέσα στην ημέρα. Στόχος είναι να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και να βοηθήσετε το σώμα σας να αποθηκεύσει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

H διατροφικές σας επιλογές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όχι μόνο γιατί σας βοηθούν να διαχειριστείτε τις παρενέργειες της αντιβίωσης, αλλά και γιατί ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, άρα και τη γρηγορότερη ανάρρωση.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com