Οι ηλικιωμένοι που κάνουν δουλειές του σπιτιού είναι πιο υγιείς

12-01-2018

Οι ηλικιωμένες γυναίκες αφιερώνουν κατά μέσο όρο περίπου πέντε ώρες την ημέρα για τις δουλειές του σπιτιού, έναντι τριών ωρών των αντρών της τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη.

Η έρευνα δείχνει ότι όσοι -ανεξαρτήτως φύλου- κάνουν περισσότερες δουλειές, νιώθουν γενικά πιο υγιείς. Αλλά αν στις γυναίκες οι πολλές ώρες του νοικοκυριού συνδυάζονται με ανεπαρκή ύπνο, τότε αυξάνονται τα προβλήματα υγείας τους, κάτι που αντίθετα δεν φαίνεται να ισχύει για τους άντρες.

Οι ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών Πρόληψης και Επιδημιολογίας Λάιμπνιτς, με επικεφαλής τον Νίκολας Ατζέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας BMC Public Health, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 15.300 άντρες και 20.900 γυναίκες άνω των 65 ετών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (όχι στην Ελλάδα) και στις ΗΠΑ.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόση ώρα αφιέρωναν σε συνολικά 41 δραστηριότητες, πόσες ώρες κοιμόνταν τα βράδια και ποια ήταν η κατάσταση της υγείας τους.

Διαπιστώθηκε ότι σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες οι άντρες περνάνε λιγότερες ώρες καθαρίζοντας, μαγειρεύοντας και ψωνίζοντας για το νοικοκυριό (89 λεπτά, δηλαδή περίπου μιάμιση ώρα τη μέρα) από ό,τι οι γυναίκες (218 λεπτά ή πάνω από τρεισήμισι ώρες).

Από την άλλη, οι γυναίκες αφιερώνουν καθημερινά σχεδόν το μισό χρόνο για κηπουρική, συντήρηση και άλλες περεμφερείς εργασίες (39 λεπτά) σε σχέση με τους άνδρες (69 λεπτά).

Οι ηλικιωμένες Ιταλίδες και οι Γερμανίδες περνάνε τις περισσότερες ώρες κάνοντας δουλειές του σπιτιού (περίπου πέντε ώρες τη μέρα), ενώ οι Αμερικάνες τις λιγότερες (τέσσερις ώρες). Όσον αφορά στους ηλικιωμένους άντρες, οι Ιταλοί αφιερώνουν το λιγότερο χρόνο στο νοικοκυριό (2,7 ώρες τη μέρα), ενώ οι Γερμανοί τον περισσότερο (4,2 ώρες).

«Η ενασχόληση λίγες ώρες καθημερινά με το νοικοκυριό μπορεί να είναι ωφέλιμο για την υγεία των ηλικιωμένων. Όμως, η πολλή δουλειά μαζί με πολύ λίγο ή με πάρα πολύ ύπνο, δηλαδή λιγότερες από επτά ή περισσότερες από οκτώ ώρες, σχετίζεται με χειρότερη υγεία για τις ηλικιωμένες γυναίκες, αλλά όχι για τους άνδρες» δήλωσε ο Ατζέι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πόσες θερμίδες καίμε κάνοντας δουλειές του σπιτιού;
5 σοβαρές ασθένειες από τις οποίες μας προστατεύουν οι δουλειές του σπιτιού