384 νέα γενόσημα στο καινούργιο δελτίο τιμών με φόντο την τρόικα

Φάρμακα
26-12-2016

Αναρτήθηκε και επίσημα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, με έναρξη ισχύος στις 31/06/2013, το νέο δελτίο τιμών με 384 γενόσημα φάρμακα, όπως είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, την Πέμπτη. Η έγκριση της νέας ομάδας γενοσήμων είναι συνέπεια της δέσμευσης της χώρας έναντι της τρόικας για την έγκριση περί των 400 γενοσήμων το μήνα, ώστε να συμβάλλει η σχετική υποκατάσταση στην προσπάθεια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,44 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Επίσης στις 30 Ιουνίου, αναμένεται να κυκλοφορήσει και νέο δελτίο τιμών, που θα περιλαμβάνει τιμές για γενόσημα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας και ενδεχομένως για καινοτόμα φάρμακα. Το συγκεκριμένο δελτίο θα αφορά στη διαδικασία ανακοστολόγησης των φαρμάκων, η οποία είναι υποχρεωτική ανά τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι της Τρόικας θα πρέπει άμεσα το ποσοστό των γενοσήμων να φτάσει το 35%, ενώ υπάρχει και δέσμευση για 60% μέχρι το Δεκέμβριο. Από το Σεπτέμβριο, θα πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της δυναμικής τιμολόγησης (δηλαδή μείωση των off patent στο 50% του πρωτότυπου και του πρώτου γενόσημου στο 40%, με κλιμακούμενη μείωση για τα επόμενα γενόσημα). Η διαδικασία αυτή λογικά θα συμβεί μεσα στον Ιούλιο κατά την εφαρμογή του επόμενου νέου δελτίου.

Με την εξοικονόμηση πόρων μέσω των γενοσήμων η βιομηχανία αισιοδοξεί πως σταδιακά θα γίνει εφικτή η είσοδος καινοτόμων φαρμάκων που θεωρείται πάγιο αίτημα εδω και πλέον των δυο ετών. Μάλιστα αυτό θα είναι κα βασικό αντίδοτο στην επικείμενη σημαντική μείωση τιμών πολλών σημερινών πρωτότυπων φαρμάκων καθώς λήγουν πολλές πατέντες. Για το θέμα της πατέντας ακόμη αναμένονται διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της “προστασίας δεδομένων” (data protection).