Γονείς “κολλημένοι” με τα social media, παιδιά εθισμένα στο internet

07-02-2018

Εθισμένοι στο διαδίκτυο είναι ολοένα και περισσότεροι γονείς σε σχέση με τα παιδιά τους! Έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για την χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μία στις τρεις κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας Help-line.gr το 2017 αφορούσε την εξάρτηση από το Διαδίκτυο. Συνολικά δέχτηκε 1.640 κλήσεις από τις οποίες 33% αφορούσαν την εξάρτηση από το Διαδίκτυο.  Το ίδιο ισχύει και στην Ευρώπη γενικότερα με βάση τα στατιστικά δεδομένα της Γραμμής Βοήθειας από 33 χώρες τις Γηραιάς Ηπείρου.

Δεύτερο σε αριθμό κλήσεων στην ειδική γραμμή στην Ελλάδα κατατάσσεται το πρόβλημα του διαδικτυακού εκφοβισμού (σ.σ cyber bullying) με ποσοστό 20%. Έπεται το ζήτημα της ιδιωτικότητας που αγγίζει επίσης το 20%.

Γονείς  και social media

Νέα έρευνα που παρουσιάζεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, ενόψει της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού στα τέλη Μαΐου του 2018, βάσει του οποίου οι γονείς θα πρέπει να δίνουν τη συγκατάθεσή τους όταν τα παιδιά τους, έως 16 ετών, επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, καταδεικνύει ότι :

  • οι γονείς που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο έχουν αφήσει τα παιδιά τους κάτω των 13 ετών να μπουν στα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό 53%.
  • Οι γονείς χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό της τάξης του 60%, μεγαλύτερο από αυτό των παιδιών τους.

Την ίδια στιγμή, οι γονείς ανησυχούν σε ποσοστό άνω του 80% ότι η προσωπικότητα των παιδιών τους αλλάζει μέσα από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Τέλος, ποσοστό 37% των Ελλήνων δεν έχουν ανεπτυγμένες τις ψηφιακές τους δεξιότητες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 26η θέση στις 28 χώρες στην Ευρώπη.