Κατάθλιψη: Γιατί πάσχουν 1 στους 5 φοιτητές

Για πολλούς το Πανεπιστήμιο είναι η αρχή μιας νέας ζωής και ο τρόπος να ανοιχτούν μπροστά τους νέοι ορίζοντες. Για άλλους φοιτητές πάλι, τα φοιτητικά χρόνια είναι πηγή άγχους και στρες με την αβεβαιότητα για το μέλλον να κυριαρχεί στο μυαλό τους.

Τα τελευταία χρόνια, η κατάθλιψη και το άγχος έχουν πλήξει πολλούς από αυτούς που επιλέγουν να εξελίξουν τη μόρφωσή τους, με τα ποσοστά των φοιτητών με κατάθλιψη, να ανεβαίνουν ανησυχητικά. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Center for Collegiate Mental Health των ΗΠΑ, το άγχος και η κατάθλιψη, αποτελούν τους κύριους λόγους για τους οποίους οι φοιτητές καταφεύγουν σε ειδικούς ψυχικής υγείας.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους πέντε φοιτητές πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη.
Ο καθηγητής Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Wayne State, David Rosenberg, αναφέρει ότι η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων, καθώς η υπερβολική χρήση τους τείνει να δημιουργεί προβλήματα στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να αυξάνει την αίσθηση απομόνωσης.

Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής ενημέρωσης προωθεί επίσης έναν ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ της πραγματικής και της εικονικής ζωής.

Δηλαδή η υπερβολική ανάγκη να φαινόμαστε ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μας δημιουργεί περισσότερο άγχος και δε μας αφήνει να απολαμβάνουμε στιγμή αυτό που βιώνουμε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί φοιτητές ζουν διπλή ζωή: μία εικονική και μία πραγματική ζωή και πολλές φορές η εικονική ζωή καθίσταται πιο σημαντική απ’ ότι η πραγματική.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, επιπλέον, ότι ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα, καθώς και η υπερβολική χρήση smartphones, σχετίζεται επίσης με αυξημένη διαταραχή του ύπνου, κατάθλιψη και γενικότερο άγχος.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 50% των φοιτητών ξυπνάνε τη νύχτα για να απαντήσουν σε μηνύματα. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία κατά τις ώρες ύπνου τους, τόσο χειρότερη είναι η ποιότητα του ύπνου τους και τόσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Αυτά είναι τα 7 σημάδια
Κατάθλιψη: Ποια είναι τα σημάδια που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν

In this article