Από επιτροπή του υπουργείου υγείας θα περνούν τα αιτήματα για ακτινοθεραπεία

15-02-2018

Ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα εξετάζει τα αιτήματα ασθενών, τα οποία αποστέλλονται μέσω  ασφαλιστικών  φορέων  και  αφορούν  στην  εκτέλεση  στερεοτακτικής (με  γ-Knife, x-Knife και Cyberknife). Η Επιτροπή στη συνέχεια θα εισηγείται την έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Αυτό προβλέπει απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γ. Γιαννόπουλου, σύμφωνα με την οποία έργο της Επιτροπής  είναι:

  1. Ο καθορισμός όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας και πιστοποίησης Κέντρων διενέργειας Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής Ακτινοθεραπείας με τις τεχνικές γ-Knife,x-Knifeκαι Cyberknife.
  2. Η αξιολόγηση  καταλληλότητας  Κέντρων  διενέργειας  της  Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής Ακτινοθεραπείας με τις τεχνικές γ-Knife, x-Knife και Cyberknife.
  3. Ο προσδιορισμός ενδείξεων εφαρμογής της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής Ακτινοθεραπείας σε ασθενείς με εντόπιση της παθολογίας στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημακαι  σε όργανα και  ιστούς  εκτός Κεντρικού  Νευρικού  Συστήματος  με τεχνικές  γ-Knife, x-Knife και Cyberknife και  καθορισμός  των  απαραίτητων δικαιολογητικών των προς εξέταση αιτημάτων.
  4. Η λεπτομερής εξέταση και εκτίμηση αιτημάτων ασθενών, τα οποία αποστέλλονται μέσωασφαλιστικών  φορέων  και  αφορούν  στην  εκτέλεση  στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας με εντόπιση στο ΚΝΣ καθώς και σε όργανα και ιστούς εκτός ΚΝΣ με τις τεχνικές (γ-Knife, x-Knife και Cyberknife) και  η  σχετική  εισήγηση περί έγκρισής τους ή μη στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Σημειώνεται ότι χθες ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του σχετικά με τη δυνατότητα αναδρομικής απόδοσης δαπάνης για στερεοτακτική ακτινοχειρουργική – ακτινοθεραπεία στους καρκινοπαθείς ασφαλισμένους.

Όπως διευκρινίζεται, η δαπάνη θα αποδίδεται κατ’ εξαίρεση, ακόμη κι αν η θεραπεία γίνεται πριν από την έγκριση του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου υγείας (ΚΕΣΥ), εφόσον πρόκειται για εξαιρετική και ιδιαίτερα επείγουσα περίπτωση.