Διαβήτης: Μειώνει το προσδόκιμο ζωής

05-03-2018

Σε ύπουλο εχθρό εξελίσσεται ο διαβήτης τύπου 2, καθώς χτυπά ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους με αυξανόμενη ταχύτητα. Και μπορεί η επιστημονική κοινότητα να μην έχει κατανοήσει τον μηχανισμό που πυροδοτεί τη συγκεκριμένη πάθηση, εμφανίζεται ωστόσο προβληματισμένη καθώς ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με μακροχρόνιες επιπλοκές – κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Μάλιστα νέα μελέτη, που μόλις δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «Diabetologia», δείχνει ότι όσο πιο νωρίς νοσήσει κανείς με διαβήτη τύπου 2 τόσο πιο πρόωρα αντιμετωπίζει αυξημένο ρίσκο να εμφανίσει (και) άλλες σοβαρές και συνεπώς απειλητικές για την υγεία του επιπλοκές, με αποτέλεσμα να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες έβαλαν στο… μικροσκόπιο τη ζωή 743.709 Αυστραλών, οι οποίοι έπασχαν από τη συγκεκριμένη πάθηση. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 59 έτη και οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία τους όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί τη δεκαπενταετία 1997-2011.
Κατά την περίοδο αυτή, περισσότεροι από 115.363 Αυστραλοί είχαν στο μεταξύ αποβιώσει. Υπό τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν νοσήσει από τη συγκεκριμένη νόσο 10 χρόνια νωρίτερα συγκριτικά με τους συνομήλικους τους, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πιο συγκεκριμένα, από τα ίδια δεδομένα φάνηκε ότι αντιμετώπιζαν κατά 60% υψηλότερο ρίσκο να υποστούν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και κατά 30% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία χωρίς να προκύπτουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

«Δεν είναι απόλυτα κατανοητό για ποιο λόγο η ηλικία του ασθενούς και η διάρκεια του διαβήτη σχετίζονται με αυξημένη θνητότητα» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, καθηγητής Παθολογίας και διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου ΕΚΠΑ στο Αττικόν Γεώργιος Δ. Δημητριάδης.

«Είναι πιθανόν, όταν ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία, ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια να οφείλεται στη μεγαλύτερη διάρκεια του διαβήτη η οποία αυξάνει τον χρόνο έκθεσης των αγγείων στην υπεργλυκαιμία» προσθέτει.
Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικοί σημειώνουν ότι η σημαντική αυτή ανακοίνωση φέρνει ξανά στο προσκήνιο την τεράστια σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου στο στάδιο του προδιαβήτη, ώστε να μπορεί να προληφθεί με την κατάλληλη αλλαγή στον τρόπο ζωής χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Κλειδί η πρόληψη

«Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη. Συνεπώς, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι το κλειδί. Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε κανονικά επίπεδα είναι ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς από διαβήτη.

Και αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η προσπάθεια πρέπει να αρχίζει από νεαρή ηλικία», σημειώνει μία εκ των συγγραφέων και διευθύντρια του εργαστηρίου Διαβήτη και Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Baker Hearth and Diabetes στη Μελβούρνη, Dianna Magliano.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ 1,5 εκατ. άνθρωποι ενημερώνονται από τον γιατρό τους ότι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ετησίως, ενώ η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία αυξάνει τα επίπεδα συναγερμού, καθώς μεταξύ των νέων ασθενών συμπεριλαμβάνονται και τουλάχιστον 5.000 παιδιά κατ’ έτος.
Αντίστοιχα στην Ιαπωνία αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των διαβητικών παιδιών (6-12 ετών) την περίοδο 1976-1997, ενώ στην Αυστραλία το 2011 το 9% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 ανήκε στην ηλικιακή κατηγορία 10-39 ετών.

Δυστυχώς η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση: όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πανελλαδικής μελέτης ΕΜΕΝΟ (Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου) που έγινε με συνεργασία των ιατρικών σχολών της χώρας και ολοκληρώθηκε το 2016, η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 έχει τετραπλασιασθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι σήμερα το 11%-12% του πληθυσμού νοσεί.
Η ραγδαία αύξηση του συγκεκριμένου τύπου διαβήτη παγκοσμίως οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παχυσαρκίας, αλλά και στην καθιστική ζωή, το χρόνιο στρες (προϊόν του έντονου άγχους), την κακή διατροφή, αλλά και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας!

 

Διαβήτης: Καφές και τσάι δρουν ευεργετικά κατά της νόσου;
Διαβήτης: Η πολλή δουλειά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο