Μουρουνέλαιο: Γιατί τόσος ντόρος;

22-03-2018

Η θεραπευτική του χρήση από το τέλος του 18ου αιώνα το καθιστά το “πρώτο” ίσως συμπλήρωμα διατροφής με δράση στην ενίσχυση των οστών. Πλέον, στις μέρες μας κατατάσσεται ως το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα διατροφής, καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερες θετικές δράσεις των συστατικών του στην υγεία.

Από πού προέρχεται;

Πρόκειται για το έλαιο που λαμβάνεται από το ψάρι μουρούνα που συγγενεύει με το γνωστό μπακαλιάρο. Τα ιδιαίτερα οφέλη του, όπως θα δούμε και παρακάτω, οφείλονται στο γεγονός πως το γνωστό μας μουρουνέλαιο προέρχεται από το συκώτι του ψαριού όπου συγκεντρώνονται και περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Α και D, σε σύγκριση με άλλα ιχθυέλαια.

Ποια είναι η θρεπτική του αξία;

Όπως κάθε ιχθυέλαιο, το μουρουνέλαιο είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα ωμέγα 3 λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα σε αυτό θα βρούμε σημαντική ποσότητα των δύο πολυτιμότερων και περισσότερο μελετημένων μορφών ωμέγα 3, του EPA και του DHA. Ακόμη το μουρουνέλαιο, λόγω προέλευσης όπως είδαμε, είναι η πιο συμπυκνωμένη διατροφική πηγή των βιταμινών Α και D. Κάθε κουταλάκι του ιχθυελαίου αυτού περιέχει κατά προσέγγιση την ποσότητα βιταμίνης Α που θα βρίσκαμε σε μισό καρότο (4.500IU), και βιταμίνη D όση σε 4 ποτήρια γάλα (450IU).

Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

Δεν θα ήταν ακραίο εάν λέγαμε πως σχεδόν για κάθε πάθηση στην οποία και έχει μελετηθεί το μουρουνέλαιο έχει αποδειχθεί ωφέλιμο. Αυτό οφείλεται στις ξεχωριστές ιδιότητες του κάθε συστατικού του, αλλά και στην ταυτόχρονη συνδυαστική δράση τους.

  • Ενισχύει την ανάπτυξη των οστών στα παιδιά.
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Προστατεύει την καρδιά και συμβάλλει στον έλεγχο τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης.
  • Ανακουφίζει από συμπτώματα αρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  • Προστατεύει την όραση και προλαμβάνει την ωχρή κηλίδα.
  • Ανακουφίζει φλεγμονώδεις καταστάσεις, ενώ με τη συμβουλή του γιατρού μπορεί να αντικαταστήσει ή και να συμπληρώσει μία αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή.
  • Συνίσταται στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου.
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων.
  • Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και φαίνεται να επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσης και τη διάθεση.

Το μουουνέλαιο είναι ξεχωριστό, όμως θα πρέπει να θυμάστε πως κανένα συστατικό δεν είναι αρκετό εάν δεν βάλετε τις βάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com