Άνοια: Τα αντιχολινεργικά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο

03-05-2018

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας. Κληρονομικοί, περιβαλλοντικοί, τρόπος ζωής… Φαίνεται όμως πως υπάρχει άλλος ένας παράγοντας και τον ανακάλυψε μια νέα διεθνής έρευνα. Ποιος είναι αυτός;

Τα αντιχολινεργικά φάρμακα, που συνταγογραφούνται ευρέως ως αντικαταθλιπτικά και για τη θεραπεία της ακράτειας, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία ανέλυσαν πάνω από 27 εκατομμύρια ιατρικές συνταγές που αφορούσαν 40.770 ασθενείς άνω των 65 ετών που είχαν διαγνωστεί με άνοια και τις συνέκριναν με τα ιατρικά αρχεία 283.933 ηλικιωμένους χωρίς άνοια.

Παρατήρησαν, λοιπόν, μεγαλύτερη συχνότητα άνοιας μεταξύ των ατόμων που είχαν συνταγογραφηθεί με αντιχολινεργικά αντικαταθλιπτικά, αντιχολινεργικά για την ακράτεια και τη νόσο του Πάρκινσον, συγκριτικά με ηλικιωμένους που δεν είχαν πάρει τέτοια σκευάσματα.

Η άνοια αυξανόταν, όσο αυξανόταν η έκθεση στα αντιχολινεργικά φάρμακα.

«Τα αντιχολινεργικά είναι φάρμακα που μπλοκάρουν την ακετυλοχολίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που έχει ήδη αναγνωριστεί ως πιθανή αιτία της γνωστικής εξασθένησης. Η παρούσα μελέτη είναι αρκετά μεγάλη για να αποτιμηθεί η μακροπρόθεσμη επίδραση και να καθοριστεί το ενδεχόμενο βλάβης χρόνια πριν τη διάγνωση της άνοιας», εξηγεί Δρ Νολ Καμπελ από το Ινστιτούτο Regenstrief και το Πανεπιστημιακό Κέντρο για την Έρευνα της Γήρανσης στην Ιντιάνα.

Βέβαια, οι επιστήμονες θα πρέπει να συνεχίσουν τη μελέτη καθώς προς το παρόν δεν μπορούν να γνωρίζουν πως τα αντιχολινεργικά φάρμακα προκαλούν άνοια. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτρέπουν τους ασθενείς να διακόπτουν τη λήψη των συγκεκριμένων σκευασμάτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: