Εγκεφαλικό: Πως μπορεί να σας σώσει η σάουνα

04-05-2018

Η σάουνα δεν είναι μια συνήθεια των πολλών. Παρόλα αυτά όλοι μας θα έπρεπε να σκεφτούμε να κάνουμε σάουνα έστω και σπάνια. Γιατί; Νέα μεγάλη, διεθνής έρευνα έδειξε πως όσοι κάνουν τακτικά σάουνα μειώνουν τον κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

 

 

 

 

 

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ανατολικής Φινλανδίας, του Μπρίστολ, του Λανκαστερ, Emory, Κέιμπριτζ και του Ινσμπρουκ, διεξήγαγαν 15ετη μελέτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έκαναν τέσσερις με επτά φορές την εβδομάδα σάουνα είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, από εκείνους που έκαναν σάουνα μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Πρόκειται για τη πρώτη ευρείας κλίμακας μελέτη επί του θέματος η οποία δημοσιεύτηκε.

Η πληθυσμιακή μελέτη Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor (KIHD) έγινε σε δείγμα 1.628 ανδρών και γυναικών, 53-74 ετών, που ζούσαν στην ανατολική Φινλανδία. Ανάλογα με τη συχνότητα που έκαναν σάουνα, η οποία αποτελεί μέρος της κουλτούρας των Φινλανδών, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σάουνα μια φορά την εβδομάδα, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και σάουνα τέσσερις με επτά φορές την εβδομάδα.

Όσο συχνότερα έκαναν σάουνα οι συμμετέχοντες τόσο μικρότερος ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκριτικά με την πρώτη ομάδα, τα άτομα της δεύτερης ομάδας είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 14% και τα άτομα της τρίτης ομάδας κατά 61%.

Οι συσχετισμοί ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η ηλικία, το φύλο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα λιπίδια του αίματος, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί επίσης ότι, η σχέση ήταν το ίδιο ισχυρή σε άνδρες και γυναίκες.

«Τα ευρήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά και υπογραμμίζουν τα πολλαπλά οφέλη που έχει η σάουνα στην υγεία», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Σιτορ Κουνουτσορ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και προηγούμενα αποτελέσματα από τη μελέτη KIHD είχαν δείξει ότι η συχνή σάουνα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής και από κάθε αιτία θνησιμότητας.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η σάουνα συντελεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει θετική επίπτωση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Μάλιστα, σε πρόσφατο πείραμα διαπιστώθηκε ότι η σάουνα έχει άμεση επίδραση στην σκλήρυνση του αρτηριακού τοιχώματος, επηρεάζοντας έτσι την αρτηριακή πίεση αλλά και παραμέτρους της καρδιακής λειτουργίας.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η σάουνα δεν ενδείκνυται για όλους τους ανθρώπους και σίγουρα όχι για όσους έχουν υποστεί πρόσφατα έμφραγμα ή έχουν ασταθή στηθάγχη ή πόνο στο στήθος. Τέλος, οι ηλικιωμένοι με χαμηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει είτε να αποφεύγουν να κάνουν σάουνα ή να κάνουν με προσοχή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σάουνα: Κάνει καλό στην καρδιά
Κάνετε συχνά σάουνα; Ίσως κινδυνεύετε περισσότερο να εμφανίσετε άνοια στην τρίτη ηλικία