Το 51% των καπνιστών στην Ελλάδα προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να διακόψει το κάπνισμα

31-05-2018

Σύμφωνα με στοιχεία του “Foundation for a Smoke-Free World” οι 9 στους 10 Έλληνες καπνιστές  γνωρίζουν τους κινδύνους του καπνίσματος αλλά ενώ προσπάθησαν να το κόψουν, το 51% δεν τα κατάφερε. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν πως είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι και να προσφερθούν περισσότερες επιλογές στους καπνιστές ώστε να καταφέρουν να ζήσουν περισσότερο και με υγεία.

Ο Δρ. Derek Yach, Πρόεδρος του Foundation for a Smoke-Free World δηλώνει πως: “Τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που γνωρίζαμε εμπειρικά πως πολλοί καπνιστές θέλουν να κόψουν το κάπνισμα αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα να το καταφέρουν”.  Το Ίδρυμα έχει συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία της  της παγκόσμιας συνθήκης για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC- Framework Convention on Tobacco Control) ενώ ο ίδιος ο Derek Yach διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής για τις μη μεταδοτικές ασθένειες και την ψυχική υγεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες του Ιδρύματος μας δείχνουν πως η λογική της ίδιας προσέγγισης προς όλους τους καπνιστές προκειμένου να μειώσουν το κάπνισμα δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν και πολλοί θα ήθελαν να το κόψουν εξακολουθούν να ρισκάρουν την υγεία τους και να ξοδεύουν χρήματα για την συνήθεια τους.

“Δύο ολόκληρα χρόνια από τότε που το Royal College of Physicians ανακοίνωσε πως η μείωση των επιπτώσεων έχει μεγάλη σημασία στην πρόληψη των θανάτων και των ασθενειών που οφείλονται στον καπνό εξακολουθούμε να μην δίνουμε σημασία στο γεγονός ότι πολλοί καπνιστές απλά δεν θέλουν να κόψουν το τσιγάρο. Το κάπνισμα για εκείνους είναι μια ευχάριστη συνήθεια ενώ σε γενικές γραμμές δεν είναι ενημερωμένοι πως τα περισσότερα  προβλήματα δεν προκαλούνται από την νικοτίνη. Σε αυτούς τους ανθρώπους, το να προσφέρουμε επιλογές μειωμένης βλαπτικότητας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου” προσθέτει ο κος Yach.

Το Ίδρυμα υιοθετεί μια νέα προσέγγιση για να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν να καπνίζουν και να μειώσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από το κάπνισμα. Ακούει τις ανάγκες των καπνιστών και προσπαθεί να κατανοήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να σταματήσουν αυτήν την συνήθεια. Χρηματοδοτεί επίσης έρευνες που στοχεύουν στην ανακάλυψη νέων τρόπων μείωσης των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προσφέρει λύσεις στις ανάγκες των καπνιστών που δυσκολεύονται να το ελαττώσουν.

Περισσότερα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα.

  • Το 94% των καπνιστών αναφέρουν πως είναι καλά πληροφορημένοι για την επίδραση του καπνίσματος στην υγειά τους.
  • Το 39% των καπνιστών αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να κόψουν το κάπνισμα.
  • Το 56% των καπνιστών που έχουν προσπαθήσει να το κόψουν και αναφέρουν πως θα ήθελαν βοήθεια για να τα καταφέρουν.
  • Το 45% των καπνιστών λανθασμένα πιστεύει πως η νικοτίνη είναι αυτή η οποία προκαλεί τον καρκίνο των πνευμόνων.

Αν και στην χώρα μας οι προσπάθειες μείωσης του καπνίσματος θεωρούνται επιτυχημένες, 3 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους καπνίζοντας καθημερινά. Για εκείνους το κάπνισμα είναι μια καθημερινή συνήθεια η οποία συνδυάζεται με τον καφέ (91%) ή μετά το φαγητό (84%).

“Σήμερα, στην 30η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, είμαι περήφανος που το “Ίδρυμα για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα” στέκεται δίπλα στους καπνιστές βοηθώντας τους να ξεφύγουν από τον εθισμό τους. Η κατάσταση στην Ελλάδα μας δείχνει πως έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος αλλά υπάρχει ακόμη πολυ δουλεία που πρέπει να γίνει, δήλωσε ο Δρ. Yach

Το” Ίδρυμα για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα” θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί καινοτόμες έρευνες για την ανακάλυψη νέων εργαλείων διακοπής και μείωσης των επιπτώσεων του καπνίσματος και θα σώσει επιπλέον ζωές.