41.000 περιπτώσεις νέου καρκίνου στη χώρα μας

26-12-2016

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον καρκίνο στη χώρα μας: κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 41.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, με τον αριθμό των ασθενών να βαίνει ολοένα και αυξανόμενος. Την ίδια στιγμή, οι λίστες αναμονής για ακτινοβολία φθάνουν και τους 5 μήνες ενώ αυξάνονται και ουρές αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την εξασφάλιση των φαρμάκων. 

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν την Τρίτη ειδικοί επιστήμονες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου (4 Φεβρουαρίου). Με σύνθημα: “ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ”, η ΕΑΕ πραγματοποιεί μία σειρά εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας με στόχο την ενημέρωση και συστράτευση όλων στην καταπολέμηση της νόσου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα περισσότεροι από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ατόμων ηλικίας μεταξύ 30 κα 69 ετών. 

Στην Ευρώπη το 2012 διαγνώστηκαν 3,45 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνων (χωρίς τους καρκίνους δέρματος) και έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 1,75 εκ. ασθενείς. Ο καρκίνος του μαστού ( 464.000), ο καρκίνος του παχέος εντέρου( 447.000), του προστάτη (417.000) και των πνευμόνων (410.000) ήταν οι συχνότερες μορφές καρκίνων και αντιπροσωπεύουν τους μισούς από τους καρκίνους που εμφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Οι συχνότεροι θάνατοι είναι από καρκίνους του πνεύμονα ( 353.000), παχ. εντέρου (215.000), μαστού (131.000) και στομάχου (107.000) . 

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, οι αιτίες και οι επιπτώσεις της νόσου μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να αμβλυνθούν αντίστοιχα με την κινητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας. Συντονισμένη δράση απαιτείται για να ενθαρρυνθεί ο καθένας μας να κάνει υγιεινές επιλογές στην καθημερινή ζωή του, όπως είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η φροντίδα για τακτική σωματική άσκηση, η σωστή προστασία από τον ήλιο και η προστασία από καρκινογόνους ιούς. 

«Από την άλλη το κράτος οφείλει να φροντίσει για μία καθαρή ατμόσφαιρα ( με το να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση της πολιτικής ελεύθερης κυκλοφορίας αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις – με ιδιαίτερη επικέντρωση στα αυτοκίνητα μεγάλης ηλικίας και σ’ όσα κινούνται με πετρέλαιο, αλλά και στην άμεση λήψη μέτρων για μείωση της αιθαλομίχλης από την καύση των τζακιών – σημαντικός καρκινογόνος παράγοντας), να αυξήσει τους χρόνους και του χώρους άθλησης, να περιορίσει δραστικά την κυκλοφορία τροφίμων με υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή λιπαρών, να προωθήσει την μεσογειακή διατροφή, να εντείνει την αντικαπνιστική εκστρατεία κ.α.» δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, Δ/ντής Κλινικής Μαστού και Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Χ.Τ. στο Νοσ. « Ο Άγιος Σάββας», Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της εταιρείας ενόψει της αυριανής παγκόσμιας εκστρατείας ενάντια στην ασθένεια. 

Σύμφωνα με τον κ. Αρδαβάνη Αλέξανδρο, Δ/ντη Α’ Ογκολογικής Παθολογικής κλινικής Νος. « Ο Άγιος Σάββας» και Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας «το σύστημα υγείας της χώρας μας δείχνει να καταρρέει. Από τη δέκατη τέταρτη θέση παγκοσμίως -πάνω και από αυτό της Γερμανίας-  στην αξιολόγηση της ΠΟΥ του 2000 έχουμε φτάσει στην πρόσφατη δημοσίευση του Lancet το2014, που μιλά χωρίς περιστροφές για τραγωδία στη Δημόσια Υγεία.

Ο τομέας των ογκολογικών υπηρεσιών στη χώρα μας ακολουθεί την τυπική εικόνα της Κρίσης στους άλλους τομείς της Υγείας. Αιτίες μεταξύ άλλων, οι επιδεινούμενες υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση. Αν και σημαντικά προβλήματα προϋπήρχαν και επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια, το ΕΣΥ φαίνεται πως άντεξε σχετικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία (τρία στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη) και ογκολογικά  τμήματα σε όλα τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Εν τούτοις η κατανομή παραμένει προβληματική λόγω προβλημάτων στις υποδομές και τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό». 

Από την πλευρά του, ο κ. Πισσάκας Γεώργιος, Συντ. Δ/ντης Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου Νοσ «Αλεξάνδρα» και πρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας δήλωσε «με βάση τα διεθνή στοιχεία, ο καρκίνος αποτελεί την 2η μεγαλύτερη αιτία θανάτου και ένας στους τρεις μας, κάποια στιγμή στην ζωή του, θα αναγκαστεί να τον αντιμετωπίσει». Και πρόσθεσε: «η ακτινοθεραπεία στον πόλεμο κατά του καρκίνου δεν είναι στο σύνολό της μία ακριβή θεραπεία. Όμως στην Ελλάδα του 2015  εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από  το Ελληνικό Δημόσιο με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση. Και αυτό είναι σαφές αν δούμε πόσα μηχανήματα ακτινοθεραπείας υπάρχουν στην χώρα μας .Με βάση τα διεθνή δεδομένα η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει περίπου 60 μηχανήματα και όμως έχει 37 από τα οποία μόνο 24 είναι στον δημόσιο τομέα. Αυτό κάνει και εξαιρετικά σαφές γιατί οι λίστες αναμονής φτάνουν έως και τους 4 μήνες». 

Δράσεις 

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών η Ε.Α.Ε θα πραγματοποιήσει την κεντρική της εκδήλωση την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στην πλατεία Συντάγματος, ξεκινώντας στις 12.30 με διανομή ενημερωτικού υλικού στους πολίτες, ενώ παράλληλα σε στεγασμένο χώρο ( τέντα) θα εκτελείται και δωρεάν σπειρομετρικός έλεγχος των πνευμόνων και συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος. Στις 15.30 έχουν προσκληθεί όσοι το επιθυμούν να συγκεντρωθούν γύρω από το σιντριβάνι για να ακούσουν την κεντρική ομιλία, να κρατήσουν τα πλακάτ με τα κεντρικά αιτήματα της εκδήλωσης ή τα μπαλόνια με το σήμα της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου, και στο τέλος, όλοι οι παριστάμενοι θα ανάψουν επιπλέοντα κεριά στο σιντριβάνι της πλατείας και θα αφήσουν λουλούδια για να τιμήσει  ο καθένας τους κάποιο δικό του αγαπημένο πρόσωπο που έχασε τη μάχη κατά του καρκίνου. Στη συνέχεια όλοι μαζί , πιασμένοι χέρι- χέρι θα κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους, υποσχόμενοι να μη ξεχάσουμε τον πρόωρο χαμό τους και να αγωνιστούμε για μια καλύτερη και ελεύθερη από τη νόσο ζωή. 

Παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα σε πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας από τα κατά τόπους παραρτήματα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

  

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

12 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:

 1- Μην καπνίζετε. Αποφεύγετε οποιαδήποτε μορφή καπνού.

2- Κάντε το σπίτι σας χώρο ελεύθερο καπνού. Υποστηρίξτε τις πρακτικές απαγόρευσης του καπνίσματος στο χώρο εργασίας σας.

3- Δραστηριοποιηθείτε για να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

4- Επιδιώξτε να είστε σωματικά δραστήριοι στην καθημερινή ζωή σας. Περιορίστε το χρόνο που περνάτε καθιστοί.

5- Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή:

Τρώτε άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.

Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία (τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λίπος) και αποφεύγετε  τα ποτά με ζάχαρη.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα, περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

6- Αν πίνετε αλκοόλ οποιουδήποτε τύπου, περιορίστε την κατανάλωση του. Το να μην πίνετε οινοπνευματώδη είναι το καλύτερο για την πρόληψη του καρκίνου.

7- Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά των παιδιών. Προστατευθείτε από τον ήλιο. Μην χρησιμοποιείτε  μεθόδους τεχνητού μαυρίσματος.

8- Στο χώρο εργασίας, προστατεύετε τον εαυτό σας από καρκινογόνες ουσίες, ακολουθώντας τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας

9- Μάθετε αν στο σπίτι σας είστε εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από φυσικής προέλευσης ραδόνιο. Αναλάβατε  δράση για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα ραδονίου.

10- Για τις γυναίκες:

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο της μητέρας να εμφανίσει καρκίνο. Εάν μπορείτε,  θηλάσετε το μωρό σας.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Περιορίστε τη χρήση της ΘΟΥ.

11- Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας συμμετέχουν στα προγράμματα εμβολιασμού για:

την ηπατίτιδα Β (για τα νεογνά)

τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) (για τα κορίτσια).

12- Πάρτε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου για τον :

καρκίνο του παχέος εντέρου (άνδρες και γυναίκες)

τον καρκίνο του μαστού (γυναίκες)

τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας(γυναίκες).