Ξεμένουν από προμήθειες τα νοσοκομεία εξαιτίας των “κρυφών” χρεών

08-06-2018

Χωρίς προμήθειες κινδυνεύουν να μείνουν πολλά μεγάλα νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής εξαιτίας εκατομμυρίων «κρυφών» οφειλών προς προμηθεύτριες εταιρείες! Πρόκειται για κρυφά χρέη που αφορούν περί τα 2 εκατ. ευρώ το μήνα, με τους προμηθευτές πλέον φαίνονται αποφασισμένοι να σταματήσουν να προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το Healthview δεκάδες νοσοκομεία προχώρησαν στην προμήθεια ιατρικών ειδών και υλικών, χωρίς να έχουν τη σχετική απόφαση έγκρισης δέσμευσης δαπάνης. Αυτό σημαίνει ότι η προμήθεια έγινε πρώτον χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, αλλά με απευθείας ανάθεση και δεύτερον χωρίς τιμολόγια!

Οι προμηθεύτριες εταιρείες προκειμένου να διευκολύνουν τα νοσοκομεία αλλά και να προωθήσουν τα προϊόντα τους, συναίνεσαν στην παράτυπη αυτή διαδικασία και σήμερα κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι. Κι αυτό διότι, ούτε η σχετική δαπάνη έχει δεσμευτεί αλλά ούτε αναγνωρίζεται αφού δεν υπάρχουν τιμολόγια.

Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που υπάρχουν τιμολόγια αυτά δεν συνοδεύονται από έγκριση δέσμευσης της δαπάνης, με τους προμηθευτές να έχουν φορολογηθεί για προϊόντα που έχουν διαθέσει αλλά δεν έχουν εξοφληθεί.

Μπροστά στον κίνδυνο να μην πληρωθούν και στο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες, οι προμηθευτές δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν «στάση προμηθειών», θέτοντας τις διοικήσεις των νοσοκομείων προ των ευθυνών τους.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί άμεσα τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.