Στυτική δυσλειτουργία: Είναι ένδειξη καρδιαγγειακού κινδύνου;

12-06-2018

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένδειξη μεγαλύτερου καρδιαγγειακού κινδύνου, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, όπως η χοληστερόλη, το κάπνισμα και η υπέρταση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μάικλ Μπλαχα, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για τέσσερα χρόνια πάνω από 1.900 άνδρες, 60-78 ετών, και παρατήρησαν ότι όσοι εξ αυτών ανέφεραν στυτική δυσλειτουργία είχαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, ανακοπή, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και μη μοιραίο ή μη μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η ανικανότητα επίτευξης ή διατήρησης της στύσης για ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Εκτιμάται ότι σχεδόν το 20% των ανδρών άνω των 20 ετών παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία.

Η καρδιαγγειακή νόσος και η στυτική δυσλειτουργία έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, το κάπνισμα, ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο.

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς μελέτης, οι επιστήμονες κατέγραψαν συνολικά 115 μοιραία και μη μοιραία εμφράγματα, μοιραία και μη μοιραία εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές ανακοπές και αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους. Το 6,3% των ανδρών που ανέφερε στυτική δυσλειτουργία υπέστησαν εμφράγματα, καρδιακές ανακοπές ή εγκεφαλικά επεισόδια συγκριτικά με το 2,6% αυτών που δεν υπέφεραν από στυτική δυσλειτουργία.

Όταν οι ειδικοί συνεκτίμησαν τη συμβολή άλλων παραγόντων κινδύνου, οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα καρδιαγγειακού συμβάντος.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν ενδελεχώς τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και να αντιμετωπίζουν πιο επιθετικά παράγοντες όπως η υπέρταση ή η υπερλιπιδαιμία», σχολιάζει ο Δρ Μπλαχα.