UPD: Eγκρίθηκε την Τετάρτη ο νέος ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ… – ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Βάζουν «ταφόπλακα” στις παροχές! – Σε κινητοποιήσεις οι διαβητικοί ασθενείς

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

UPD 2: Ο νέος ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ εγκρίθηκε τελικώς αργά το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Τόσο ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στο Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Γρηγόρης Λεοντόπουλος όσο και ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων – Σωματείων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστος Δαραμήλας εκφράζουν το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου στο healthview.gr την έντονη δυσαρέσκειά τους και την ιδιαίτερη ανησυχία τους για τον εσπευσμένο και αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο εισάγεται αυτή τη στιγμή, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου, στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, προς συζήτηση και έγκριση, ο προτεινόμενος νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για τον νέο ΕΚΠΥ ξεκινά εντός ολίγου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και… απουσία του προέδρου του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη!

Τόσο η ΕΣΑμεΑ όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά και η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), ζητούν μετ’ επιτάσεως την παροχή ικανού και ευλόγου χρονικού διαστήματος για δημόσια διαβούλευση επί του νέου ΕΚΠΥ, καθώς και την αναβολή της σχετικής συζήτησης στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ έλαβαν μόλις την Τρίτη 12 Ιουνίου το πλήρες κείμενο του προτεινόμενου νέου ΕΚΠΥ του Οργανισμού, ενώ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Έθνος”, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος ισχυρίζεται την Τετάρτη 13 Ιουνίου ότι ο προτεινόμενος νέος ΕΚΠΥ του Οργανισμού συζητείται από το 2015, καθώς και ότι σε αυτόν έχουν συμπεριληφθεί όλες οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων…

 

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Ταφόπλακα” ο νέος ΕΚΠΥ!

 

Σε μία αναλυτική και αρκούντως κατατοπιστική ανακοίνωσή της, την οποία μόλις εξέδωσε, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει τα εξής σχετικά:

«Σήμερα το μεσημέρι το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, απουσία του Προέδρου του, κ. Σωτήριου Μπερσίμη, θα προσπαθήσει να εγκρίνει την πρόταση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Εσπευσμένα δόθηκε εχθές, 12 Ιουνίου, οδηγία από τον αρμόδιο για τον ΕΟΠΥΥ, αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη να συζητηθεί και να ψηφισθεί, η πρόταση που φαίνεται να έχει δομηθεί από το γραφείο του, όσο το δυνατόν συντομότερα, δηλαδή ακόμη και στο σημερινό ΔΣ.

Η πρόταση ειδικά για το σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί την «ταφόπλακα» για όλους τους συνανθρώπους μας.

Αναλυτικά στο άρθρο 47 της πρότασης για τροποποίηση του ΕΚΠΥ, όπως αυτή δόθηκε στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, αναφέρονται τα εξής ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ:

Στην Παράγραφο 5, για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τους ινσουλινοεξαρτώμενους δηλαδή, οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες μειώνονται από 200 σε 150, ενώ οι βελόνες ινσουλίνης, παρά το πάγιο αίτημά μας για αύξηση της ποσότητάς τους, παραμένουν στις 100.

Αντίστοιχα, στους ινσουλινοθεραπευόμενους, τους πάσχοντες δηλαδή από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που βρίσκονται σε αποκλειστική αντιμετώπιση της πάθησης με ινσουλίνη, οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται σε 60 μηνιαίως, ποσότητα που είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.

Η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά. Οι παγκόσμιες επιστημονικές οδηγίες ορίζουν ότι άτομα με διαβήτη τύπου 1 για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους, πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, προκειμένου να προλάβουν και να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αντίστοιχα οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, έχοντας στο στόχαστρο των περικοπών το Διαβήτη από το 2017, βάλθηκε να μειώσει τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για το σακχαρώδη διαβήτη, αγνοώντας όλους εμάς τους πάσχοντες, καθώς και τα κόστη και τις συνέπειες που θα έχουν οι προτάσεις και αποφάσεις του στην υγεία μας!

Δυστυχώς, όμως, τα τραγελαφικά δεν σταματούν εδώ.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν προτίθεται να εντάξει στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre.

Προφανώς, την ίδια τύχη, θα έχουν όλες οι νέες τεχνολογίες που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής και της υγείας των ανθρώπων με διαβήτη.

Συγκεκριμένα, στην πρόταση του νέου ΕΚΠΥ αναφέρεται ρητά ότι οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλουν συμμετοχή για το αναλώσιμο Υγειονομικό Υλικό και συγκεκριμένα για το σακχαρώδη διαβήτη: «Τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη, όπως ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαριφιστήρες, τα αναλώσιμα συστημάτων καταγραφής γλυκόζης, συνδεδεμένα με την αντλία ή κάθε τύπο μηχανήματος που χρησιμεύει προς τούτο, με μηνιαία δαπάνη ισόποση με τη δαπάνη των ήδη χορηγούμενων ειδών μέτρησης, δηλαδή ταινίες σακχάρου και σκαριφιστήρες».

Η υγεία μας στον πλειστηριασμό, τα αναλώσιμα υλικά μας στο «παζάρι»!

Όλοι στο χώρο του σακχαρώδη διαβήτη από την παραπάνω παράγραφο αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις τους κατά τη τελευταία διετία, το σύστημα libre δεν πρόκειται να αποζημιωθεί ΠΟΤΕ στην Ελλάδα και επίσης πως όσοι χρησιμοποιούσαν αντλίες με συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ!

Διότι, στο άρθρο 48 παράγραφος Α, «Αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης», προστίθεται 10% συμμετοχή στον ασφαλισμένο για τη συσκευή, ενώ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν αυτό ισχύει και για τα αναλώσιμά της.

Είναι δεδομένο πλέον ότι θα υπάρξει πρόβλημα όχι μόνο στη διαθεσιμότητα των ήδη υπαρχόντων τεχνολογιών, όπως οι αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, αλλά κυρίως στη δυνατότητα επιλογής χρήσης τους από τα άτομα με διαβήτη.

Δεν τελείωσε δυστυχώς, εδώ, η πρόταση του νέου ΕΚΠΥ. Πουθενά δεν αναφέρεται η αποζημίωση των διαβητικών θεραπευτικών υποδημάτων, αλλά ούτε και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση.

Καμιά απολύτως πρόληψη για την τόσο επίπονη και κοστοβόρα επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, το διαβητικό πόδι, που οδηγεί, ετήσια, χιλιάδες συνανθρώπους μας σε ακρωτηριασμό.

Παγκοσμίως, πραγματοποιούνται 4 ακρωτηριασμοί ποδιών το λεπτό!

Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα να δημοσιεύσουμε το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου με μοναδικό στόχο το κάλεσμα όλων των συνανθρώπων μας, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και των οικογενειών τους σε συγκέντρωση και παραμονή μας έξω από το Υπουργείο Υγείας με στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Τις επόμενες μέρες, σε δελτίο Τύπου μας, θα σας ενημερώσουμε για τη μέρα της συνάντησης – διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Προσκαλούμε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και τις οικογένειές τους, δικτυακές ομάδες, συλλόγους μέλη ή μη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να πλαισιώσουν δυναμικά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Όλοι όσοι αποφασίζουν για την υγεία μας θα πρέπει να αντιληφθούν πόσο «μετρήσιμη» δύναμη είμαστε και κυρίως πως το δικαίωμά μας σε μια ζωή με ποιότητα και υγεία δεν το διαπραγματευόμαστε!”.

 

UPD 1:

Παύλος Πολάκης: Πρώτη φορά τέτοια επεξεργασία για ΕΚΠΥ!

 

Πριν από λίγο, αργά το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου, ο Παύλος Πολάκης τόνισε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου, ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει τέτοιας έκτασης επεξεργασία και προετοιμασία για ένα τόσο σοβαρό θέμα, καθώς και ότι ποτέ άλλοτε κάποιος προκάτοχός του υπουργός δεν έσκυψε πάνω στον Κανονισμό, ελέγχοντας γραμμή-γραμμή τις προβλέψεις και μέριμνές του, με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων. «Τώρα μπαίνει τάξη» τόνισε χαρακτηριστικά και ανέφερε μερικά «εξόφθαλμα παραδείγματα εγκληματικής κατασπατάλησης εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος στις προμήθειες υλικών στον χώρο της Υγείας, επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”.

 

In this article