Υπέρταση: Αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

22-06-2018

Η υπέρταση είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί προοδευτική βλάβη σε πολλά όργανα του σώματος. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και σχετιζόμενη με αυτή άνοια δεν έχει γενετική προδιάθεση αλλά έχει χρόνια έκθεση σε αγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια. Αυτό έδειξε τουλάχιστον μια νέα έρευνα Ιταλών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σαπιενζα της Ρώμης στην Ιταλία εξέτασαν άτομα 40-65 ετών που είχαν δώσει τη συναίνεσή τους να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία. Δεν είχαν καμιά ένδειξη δομικής βλάβης ή διάγνωση άνοιας.

Όλοι υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση για τον καθορισμό της κατάστασής τους ως προς την υπέρταση και τη σχετική με την πάθηση οργανική βλάβη. Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε MRI για τον εντοπισμό μικροδομικών βλαβών.

Επίσης, μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων θέλησαν να εντοπίσουν συγκεκριμένες «υπογραφές» εγκεφαλικών αλλαγών στη μικροδομή της λευκής ουσίας των πασχόντων από υπέρταση, οι οποίες να σχετίζονται με εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cardiovascular Research.

Η συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι οι υπερτασικοί ασθενείς είχαν σημαντικές αλλαγές σε τρία ινικά σημεία της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

Επίσης είχαν χειρότερες επιδόσεις σε σημαντικά γνωστικά πεδία που σχετίζονταν με εγκεφαλικές περιοχές που συνδέονταν μέσω αυτών των ινικών σημείων, εμφανίζοντας μειωμένες επιδόσεις σε εκτελεστικές λειτουργίες, ταχύτητα, μνήμη και μάθηση.

Συνολικά, η λευκή ουσία στην MRI έδειχνε πρώιμες ενδείξεις βλάβης στους πάσχοντες από υπέρταση.

Η κλινική προσέγγιση για τη θεραπεία των ανοϊκών ασθενών συνήθως ξεκινά αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Όμως, οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον ότι όταν εκδηλωθούν συμπτώματα εγκεφαλικής βλάβης, τότε είναι πολύ αργά για την αναστροφή της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Βέβαια, επί των ημερών μας δεν υπάρχουν και πολλά μέσα για την ανίχνευση των προ-συμπτωματικών αλλαγών και τον εντοπισμό των ασθενών που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν άνοια.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι νευρολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την υπέρταση συνήθως διαγιγνώσκονται μόνο όταν έχουν καταστεί εμφανή τα γνωστικά ελλείμματα ή όταν η μαγνητική τομογραφία δείξει ξεκάθαρες ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης. Και στις δύο περιπτώσεις είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε την πορεία της νόσου», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζουζεπε Λεμπο, ερευνητής

Και ο Δρ Λορενζο Καρνεβάλι, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας συμπληρώνει ότι «έχουμε παρατηρήσει ότι στα υπερτασικά άτομα υπάρχει μια εξασθένηση των ινών της λευκής ουσίας του εγκεφάλου που συνδέουν περιοχές που συνήθως εμπλέκονται στη προσοχή, τα συναισθήματα και τη μνήμη».

Και καθώς αυτές οι αλλαγές μπορούν να εντοπιστούν πριν την εμφάνιση ορατών συμπτωμάτων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να υποβάλλουν τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών σε πρώιμη φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της περαιτέρω εξασθένησης της εγκεφαλικής λειτουργίας.