Νέο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης των φαρμάκων υψηλού κόστους

13-07-2018

«Φρένο» στη ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρές παθήσεις, βάζει ο ΕΟΠΥΥ. Από την ερχόμενη εβδομάδα, η διοίκηση του Οργανισμού θέτει σε εφαρμογή το νέο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων υψηλού κόστους.

Με το νέο σύστημα, μειώνεται ο χρόνος αναμονής για τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους, και δεν απαιτείται φυσική παρουσία του ασθενή στις περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα έγκρισης.

Η διαδικασία απλοποιείται και το αίτημα στέλνεται ηλεκτρονικά από τον ιατρό κατά τη συνταγογράφηση του φαρμάκου. Η απάντηση λαμβάνεται ηλεκτρονικά, εκδίδεται η συνταγή ενώ αυτόματα ενημερώνεται το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που εξυπηρετεί τον ασθενή προκειμένου το φάρμακο να είναι διαθέσιμο.

Σε δεύτερη φάση, θα ενεργοποιηθεί και σύστημα ειδοποίησης των ασθενών για τον χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούν να παραλάβουν το φάρμακό τους από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ . Οι ασθενείς θα λαμβάνουν ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την ημέρα και ώρα ώστε να μεταβούν στο φαρμακείο για να παραλάβουν το φάρμακό τους, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν.

Συνολικά στη χώρα λειτουργούν 31 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής –κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες– σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Η ετήσια δαπάνη για τα σκευάσματα που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει το 1 δισ. Ευρώ ενώ σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού περίπου 80.000 ασφαλισμένοι και 4.300 ανασφάλιστοι.

Η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών.