Κάπνισμα: Μπορεί να προκαλέσει μετεγχειρητικές επιπλοκές

14-07-2018

Αρκετοί δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα. Πιάνουν στα χέρια τους το τσιγάρο ακόμα και μερικές ημέρες μετά από ένα πολύ σημαντικό χειρουργείο. Αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την μετεγχειρητική του πορεία. Νέα έρευνα δείχνει πως είναι υψηλότερα τα ποσοστά επανεπέμβασης για τους καπνιστές από ότι στους μη καπνιστές, μετά από τη διενέργεια ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Journal of Bone & Joint Surgeryσυμπεριέλαβε στοιχεία 15.264 ασθενών που υπέστησαν συνολικά 17.394 ολικές αρθροπλαστικές μεταξύ 2000 και 2014 – 8.917 ισχίου και 8.477 γόνατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μολυσματικών (σηπτικών) επιπλοκών που απαιτούν επανάληψη της χειρουργικής επέμβαση, ειδικά για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, κάθε επιπλέον pack year (πακέτο-έτος) ήταν επιβαρυντικός παράγοντας και συνέβαλε στην πραγματοποίηση αναθεώρησης της επέμβασης. Το pack year υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των πακέτων τσιγάρων που καπνίζονται την ημέρα με τον αριθμό των ετών που έχει καπνίσει το άτομο. Για παράδειγμα, 1 pack-year είναι ίσο με το κάπνισμα 20 τσιγάρων (1 πακέτο) την ημέρα για ένα έτος ή 40 τσιγάρα την ημέρα για 6 μήνες.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, το κάπνισμα ενός επιπλέον πακέτου ανά ημέρα για μια δεκαετία συνδέεται με αύξηση 12% του σχετικού κινδύνου, δηλαδή όσο πιο βαρύς καπνιστής είναι κάποιος τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει. Οι ασθενείς με ιστορικό βαρύτερου καπνίσματος έχουν αυξημένες πιθανότητες λοιμώξεων ακόμη και αν έχουν σταματήσει να καπνίζουν.

Με δεδομένο τον αυξημένο περιεγχειρητικό και μετεγχειρητικό κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο ή ανάγκης για αναθεώρηση, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους καπνιστές-ασθενείς να ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος πριν από την ολική αρθροπλαστική. Πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικών Χειρουργών και περιελάμβανε περισσότερους από 500 καπνιστές οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ολική αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος, έδειξε ότι όσοι ακολούθησαν και ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος σχεδιασμένο από το NYU Langone Medical Center είχαν τα καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα και ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν αναθεώρηση αρθροπλαστικής συγκριτικά με του υπόλοιπους.

Επιπλέον, τα άτομα που έκοψαν το κάπνισμα είχαν χαμηλότερα ποσοστά προβλημάτων μετά τη χειρουργική επέμβαση, τα οποία περιλάμβαναν επανεισαγωγή στο νοσοκομείο, λοιμώξεις στη χειρουργική περιοχή, θρομβώσεις, πνευμονία, εγκεφαλικό επεισόδιο και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό των επιπλοκών ήταν περίπου κατά 1/4 χαμηλότερο για τους ασθενείς με αρθροπλαστική γόνατος που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Να σημειωθεί, ότι παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού μέσα σε ένα μήνα από τη χειρουργική επέμβαση ήταν περισσότερο από δύο φορές πιθανότερο να αναπτύξουν εν τω βάθει χειρουργική λοίμωξη από όσους δεν το έκαναν.

Αναφερόμενος στα ευρήματα των μελετών ο ορθοπαιδικός χειρουργός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Αθανάσιος Τσουτσάνης, επεσήμανε ότι το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μετεγχειρητικών επιπλοκών, που σε πολλές περιπτώσεις αυξάνει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Όσοι έχουν άγχος και κατάθλιψη δυσκολεύονται να «κόψουν» το τσιγάρο
Κάπνισμα: Οι γυναίκες απωθούνται από τους άνδρες που καπνίζουν