Άσθμα: Παίζει ρόλο η διατροφή;

17-07-2018

Αγγίζει περίπου 358 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και πρόκειται για το αιφνίδιο πρήξιμο των αεραγωγών, συνοδευόμενο από την αυξημένη παραγωγή βλέννας. Το άσθμα προκαλεί συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή και ο βήχας, γνωστά σε όσους καλούνται να τα αντιμετωπίσουν. Η φαρμακευτική προσέγγιση στην πάθηση αποτελεί αναγκαία λύση. Την ίδια όμως στιγμή κανείς δεν φαντάζεται το ρόλο που μπορεί να παίξει η διατροφή!

Υπάρχει ειδική διατροφή για το άσθμα;

Πριν εντυπωσιαστείτε από πομπώδεις τίτλους άρθρων που εύκολα μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν πως ένα μοναδικό διατροφικό συστατικό μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άσθματος. Καθώς όμως η διατροφή φαίνεται πως έχει καταλυτική θέση στη διαχείριση πολλών περισσότερων καταστάσεων από όσες φανταζόταν ποτέ κανείς, οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση αυτής με τα συμπτώματα του αναπνευστικού. Πιο συγκεκριμένα υποψιάζονται πως η ισορροπημένη διατροφή επιδρά στο άσθμα με δύο τρόπους:

  • Μειώνει τα επίπεδα της φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της διεγείρει το αμυντικό σύστημα. Θυμηθείτε η αναπνευστική οδός είναι κομμάτι της άμυνας του οργανισμού.
  • Ευνοεί την ανάπτυξη καλών μικροοργανισμώνστο έντερο. Κι όμως τα γνωστά και ως προβιοτικά είναι ικανά να παράξουν λιπαρές ουσίες οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία των αεραγωγών.

Τρεις διατροφικές συμβουλές για το άσθμα

Η διατροφή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει μοναδική θεραπεία για το άσθμα. Μην ξεχνάτε όμως πως οι καθημερινές επιλογές σας «ταξιδεύουν» από τη μία άκρη του σώματος στην άλλη και τροφοδοτούν κάθε κύτταρο. Ακόμα και εκείνα του αναπνευστικού συστήματος. Όταν λοιπόν η κουβέντα έρχεται στον πολυχρησιμοποιημένο όρο της «ισορροπημένης διατροφής», τότε αναλογιστείτε την ποιότητα των γευμάτων σας.

  • Διατηρείστε ένα υγειές σματικό βάρος.  Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.
  • Καταναλώστε πολλά λαχανικά, όσπρια και φρούτα.Αυτές είναι οι ομάδες των τροφίμων με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Αντιθέτως αποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλά λιπαρά και ζάχαρη.
  • Ελέγξτε τα επίπεδα της βιταμίνης D.Εάν σας λείπει «βιταμίνη του ήλιου» τότε μπορεί να εμφανίζετε εντονότερα τα συμπτώματα του άσθματος. Η ηλιοθεραπεία τους θερινούς μήνες και τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D θα σας βοηθήσουν!

Εξάλλου η καλή διατροφή, αποτελεί επένδυση στην καλή υγεία!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

Roland M. Andrianasolo, Emmanuelle Kesse-Guyot, Moufidath Adjibade, Serge Hercberg, Pilar Galan, Raphaëlle Varraso. Associations between dietary scores with asthma symptoms and asthma control in adults.European Respiratory Journal Jul 2018, 52 (1) 1702572.

Mayo Clinic. James T C Li, M.D., Ph.D. Can Foods I Eat Affect my Asthma Symptoms? Accessed 17/7/2018.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/expert-answers/asthma-diet/faq-20058105