Πόνος στο στήθος: Αυτές είναι οι 5 κοινές αιτίες

31-07-2018

Ενώ είναι σημαντικό, για παράδειγμα, οι γυναίκες να ελέγχουν το μέγεθος του στηθόδεσμου, η πρώτη σκέψη τους όταν πονάει το στήθος τους, είναι συχνά ο καρκίνος του μαστού.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ωστόσο, δεν εκδηλώνονται με πόνο.

Τι προκαλεί λοιπόν πόνο στο στήθος και πώς μπορεί μια γυναίκα να απαλλαγεί από αυτόν;

Έμμηνος ρύση:
Η πιο συνηθισμένη αιτία πόνου στο στήθος είναι οι ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την περίοδο και ειδικά οι μεταβολές στα επίπεδα των οιστρογόνων. Κατά την ωορρηξία οι ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη) αυξάνονται. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ξεκινά όταν πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών. Άλλο κοινό σύμπτωμα είναι το πρήξιμο του στήθους.

Τα καλά νέα είναι ότι ο πόνος τελειώνει με την ολοκλήρωση του κύκλου. Τα αντισυλληπτικά βοηθούν στη διαχείριση του πόνου, καθώς εμποδίζουν την ωορρηξία και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα των οιστρογόνων. Μπορείτε επίσης να λαμβάνετε κάποια αναλγητικά.

Έντονη άσκηση ή απότομο τράβηγμα:
Αν το παρακάνατε στο γυμναστήριο και την επόμενη μέρα νιώθετε πόνο στο στήθος, στην πραγματικότητα πρόκειται για μυϊκό πόνο στη θωρακική χώρα. Ο πόνος είναι προσωρινός και εξαρτάται από το πόσο έντονα προπονείστε. Συνήθως αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή θερμών ή ψυχρών επιθεμάτων.

Λάθος στηθόδεσμος:
Εάν έχετε πόνους στο στήθος και δεν έχετε αλλάξει μέγεθος στηθόδεσμου για χρόνια, είναι πιθανό να κρύβεται εκεί η αιτία του πόνου σας. Όταν το μέγεθος του στηθόδεσμου είναι μικρότερο, σας σφίγγει ή σας πιέζει, είναι λογικό να προκαλεί πόνο. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλητικούς στηθόδεσμους, ειδικά αν είναι μικρότερου μεγέθους και δεν στηρίζουν καλά το στήθος κατά την άσκηση.

Κύστεις μαστών:
Οι κύστεις είναι ένα συχνό εύρημα, ιδιαίτερα γύρω από την εμμηνόπαυση. Είναι συνηθισμένες και δεν πρέπει να σας ανησυχούν, καθώς πρόκειται για καλοήθεις μάζες ή σακουλάκια με υγρό.

Η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης είναι το υπερηχογράφημα. Η αντιμετώπισή τους αφορά μόνο τις μεγάλες κύστεις και γίνεται με απλή παρακέντησή τους. Η ύπαρξη κύστεων δεν σημαίνει ότι η γυναίκα βρίσκεται σε προκαρκινικό στάδιο.

Eυαισθησία στον καφέ:
Αν έχετε ινοκυστική νόσο του μαστού, μια καλοήθη πάθηση που προκαλεί πόνο στο στήθος, κύστεις και καλοήθη οζίδια, μπορεί να έχετε ευαισθησία σε διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη.

Το στήθος έχει μικρούς αδένες, οι οποίοι μπορεί να διογκωθούν με την κατανάλωση διεγερτικών όπως ο καφές και η σοκολάτα. Το πρήξιμο προκαλεί πόνο. Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για το ενδεχόμενο μείωσης της κατανάλωσης τέτοιων ουσιών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
9 αλήθειες για το γυναικείο στήθος που θα σας σοκάρουν (βίντεο)